Бизнесът усеща остър недостиг на шивачки и продавачки

Общество

09-09-2013, 11:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Родните шефове трескаво търсят продавачки и шивачки.

Последните данни на Агенцията по заетостта (АЗ) показват, че най-много свободни позиции има в сферата на преработващата промишленост и търговията.

Недостигът на продавач-консултанти се дължи на факта, че предлагането на работа е по-голямо от търсенето. Много фирми не могат да си намерят шивачки не защото няма квалифицирани кадри, а защото работодателите предлагат ниски заплати.

По последни данни на АЗ сред най-търсените служители са били готвачите, строителите и финансистите. В държавната администрация пък са били обявени 542 свободни позиции. Както „Монитор” писа, все повече млади висшисти напират към чиновническите места заради по-високата заплата.

Въпреки това средните заплати в държавния сектор са с 22 лв. по-високи от тези в частния. От агенциите за подбор на персонал отчитат, че все по-трудно намират нискоквалифицирани служители. „Тези кадри имат по-голям избор и ако не са доволни от заплащането, веднага могат да си намерят нова работа”, обясни специалистът по подбор на персонал Ивайло Колев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов