Новите водомери вдигат сметките с 30%

ВиК води над 1700 дела срещу длъжници

Загубите на вода по мрежата във Варненска област стигат 64%, каза днес управителят на местното ВиК дружество Валентин Вълканов. Само заради старите водомери неотчетена остава поне 12% от потребената вода. Доказателство за това били измерванията на новите водомери - с дистанционно отчитане, които били с 30% по-високи.

По закон водомерите трябва да преминават сертифициране или да бъдат подменени на всеки 10 години. Не били малко устройствата обаче, които са монтирани преди 50 г. и продължават да са в употреба. Гражданите трудно приемали необходимостта да дадат 60 лева за нов водомер, а метрологичната проверка на стар водомер в лицензирана оправомощена лаборатория с демонтажа и монтажа излизало едва с 3-4 лева по-малко.

Проблем за ВиК били и скъсеният срок на давност на задълженията, който държавата намалила от 5 на 3 години. От дружеството били в неизгодна позиция и при завеждането на дела срещу длъжници, защото за сметка от 200 лева съдебните разходи възлизали на същата сума. Въпреки това "ВиК-Варна" води дела срещу 1700 некоректни платци и най-често печели в съда. Продължавали и масовите кражби на вода - най-вече във вилните зони.

За да няма абонати, които "се укриват" от инкасаторите, от ВиК настояват засичането да става извън жилищата. Изваждането на водомерите навън обаче води до риск от замръзване в нашия климатичен пояс. Затова от дружеството ще работят за все по-масово въвеждане на дистанционното отчитане и скоро ще обявят обществена поръчка за доставка на такива устройства.

Аварии във ВиК-мрежата ще има и никой не трябва да си прави илюзии, че ще спрат, категоричен беше Валентин Вълканов. Той обясни, че ангажиментът за инвестиции в подмяна на водопреносната мрежа е на общините. Тръбите обаче все още са собственост на ВиК.

ВиК ще завърши с печалба 2013 г, прогнозира Вълканов, който при завръщането си на поста преди година завари 3 млн. дългове. „Дружеството се стабилизира. Служителите редовно си получават заплатите. Складовете са пълни с материали. Така че имаме всички условия да работим добре, ако нямаме притеснения“, добави Вълканов, който и днес - след поредното насрочено Общо събрание на акционерите, запази поста си.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов