Еспертиза доказала: Не цар Киро е писал в тефтерчето си

Животът

11-04-2014, 16:07

Снимка:

Булфото, архив

Автор:

Мария Георгиева

Всичко от Автора

Проверката по случая приключи, прокуратурата отказа да образува досъдебно производство

Нито Кирил Рашков, нито членове на неговото семейство са писали в злополучното тефтерче. Този януари до медиите достигнаха няколко сканирани страници, в които бяха записани имена на митничари, полицаи, данъчни, политици и сумите, които те са получавали. Страниците бяха представени като "Тефтерчето на Цар Киро", а окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по публикации в различните медии.

Още тогава от държавното обвинение уточниха, че подобен тефтер с уличаваща информация не е бил изземван като веществено доказателство при извършените през септември 2011г. обиски из имотите на Рашкови в Катуница. След като проверката започнала, оригиналът на тефтерчето бил получен от ДАНС в окръжната прокуратура в Пловдив. Оттам назначили няколко графологични експертизи на членове на фамилия Рашкови, сред които бил и самият Цар Киро. Пред разследващите Кирил Рашков заявил, че не е напълно неграмотен, както се говорело в Катуница. Можел да чете и да пише. И го демонстрирал. Почеркът му обаче не съвпаднал с писанията из злополучното тефтерче. Експертна справка отхвърлила като автори на тефтерчето и членовете на неговото семейство.

Вчера проверката по тефтерчето на Цар Киро приключи, съобщиха от прокуратурата. Наблюдаващият прокурор е постановил отказ да бъде образувано досъдебно производство, поради липса на данни за извършени корупционни или длъжностни престъпления.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов