Румен Петков: Кабинетът "Орешарски" извърши тежко престъпление срещу България

"Трябва да се търси политическа и съдебна отговорност срещу правителството на Орешарски", заяви Румен Петков в Плевен

Румен Петков отново атакува остро правителството на Пламен Орешарски заради подписаното споразумение с „Уестингхаус.

"Правителството на Орешарски и специално министър Драгомир Стойнев извършиха  тежко престъпление към България и българската енергетика с подписване на споразумението с „Уестингхаус“  за изграждане на VІІ реактор в АЕЦ Козлодуй и за това трябва да им бъде потърсена както политическа, така и съдебна отговорност", категоричен бе бившият вътрешен министър на пресконференция в Плевен, добавяйки, че от АБВ ще сезират ЕК за извършени нарушения и грубо погазване на Закона за обществените поръчки.

Петков отбеляза, че АБВ категорично подкрепя изграждането на ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, но тя трябва да бъде реализирана по процедурата, предвидена от българското законодателство.

По думите му, предлаганият реактор за „Козлодуй“ е на стойност колкото двата реактора в Белене или около 5.3 млрд. долара. Още повече, че тази цена не включва първата доставка на ядрено гориво, която е минимум 200 млн. долара, както и хранилището за отработено ядрено гориво.

"С този си подпис министър Стойнев задължава България да изработи хранилище за ядрено гориво и България да бъде страна, която ще съхранява отработеното ядрено гориво, което далеч не е изчерпано и което е радиоактивен източник. Имаме ли в момента като държава инженеринговия и технически персонал да подготвим и изградим такова хранилище? Категоричният отговор е – не“, заяви Петков. 

„Всеки български гражданин трябва да знае, че ние, децата ни, внуците ни, ще плащат това безумие на министър Стойнев и на правителството. И за това нещо трябва да се търси два типа отговорност, едната е политическа, тази отговорност трябва да се потърси сега на предстоящите избори, но другата отговорност във всички случаи е съдебна – за заобикаляне на закона за обществените поръчки, за заобикаляне на закона за енергетиката, за заобикаляне на околната среда, трябва да се потърси строга отговорност“, изтъкна още Румен Петков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов