Жителите на квартал „Картала“ отново на протест

Мисия

06-08-2014, 08:58

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

И пчеларите готови за простести

Съдебната битка за гората продължава

В началото на 2014 година жителите на квартала заведоха дело за достъп до информация срещу Община Велико Търново. Те прибегнали до съдебни действия, тъй като от общинската администрация отказали да им покажат документи за извършено картиране на растителността и геодезично заснемане. Тези дни екозащитниците получили официален отговор , че Общината не разполага с такива документи, но въпреки това главният архитект на града е издал строително разрешение.

Точно в 7:30 тази сутрин природозащитници се събраха пред гората в знак на протест срещу ограждането и поголовното изсичане. Предстои поставянето на ограда на гората, която вече по предзназначение е частен имот. Под нея има 5-метрова просека и не е ясно какви са щетите в боровата местност от масовото изсичане. Пред тях били представени позволителни за сеч само за черен бор, а се оказва, че всъщност служителите имат право да изсекат 24 вида дървета. Те се обявиха и против оградата, която според тях е самоправство.

Екозащитниците казаха за Velikotarnovoutre.bg , че вече не вярват на никого и ще продължат да се борят сами. „Всички обещават предизборно да спасят гората и никой нищо не прави“,допълват още те. Възмутени са, че въпреки 12 000-те подписа, които са събрали в защита на гората, никой не говори за пропуснатите ползи на гражданите на Велико Търново, а само за тези на собственика. Припомнят, че ако боровата местност бъде застроена ще се наруши чл. 55 от Конституцията на Република на България  - право на въздух.

Сиеон Вачков е един от събралите се пред гората тази сутрин. Той сподели, че жителите на квартала се самоорганизират и ще се опитат да превърнат протестта в ежедневен. „Да се прегледа цялата документация, защото има много пропуски, защото всичко, което се прави е незаконно, но може да бъде късно един ден“ – почерта още той. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов