Къде са многофункционалните високопроходими машини за реакция при наводнения?

Царевград Търнов

06-08-2014, 12:05

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

След потопа Мизия е изправена пред хуманитарна криза

България закупи машини за ефективно противодействие при бедствия на стойност над 1 млн. лева тази година, които не бяха използвани в Мизия

Тази година бяха доставени 70 многофункционални транспортьора на Главна дирекция „Пожарна безопосност и защита на населението“. Според описанието на модерните машини, те разполагат с модулни вериги, които позволяват действието им при тежки метерологични условия. Най-подходящи са за използване в спасителни акции. Закупуването на тази техника, която предполога сигурни резултати в кризисни ситуации, предизвикани от бедствия, струва на държава над 1 милион лева. В спасителната акция в Мизия обаче тези машини не бяха използвани. Логичен е въпросът, защо транспортьорите не влязоха в упореба и похарчиха ли вече бившите ни управници 1 милион лева за безмислени цели? Това каза за Velikotarnovoutre.bg  Стефан Бояджиев, служител в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – град Плевен.

Според него новата техника е напълно безполезна поради ред прични.

Пълната полезна маса е 500кг – крайно недостатъчна за спасителни акции, а освен това в кабината няма отопление и странични огледала.

Машините все още дори не са регистрирани заради бюрократични недостатъци. Така държавата на практиката е направила покупка на неизползваема специализирана техника на стойност над 1 милион лева, събрани от джоба на българския данъкоплатец, коментира още Бояджиев.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)