"Приеми ме на село" - проект за съживяване на запустелите села

Новините

09-08-2014, 13:04

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивал на динята във Великотърновско село

Млади хора ще заживеят на село и ще се докоснат до българския селски бит

Вчера представители на институции от няколко населени места в страната подписаха споразумение за създване на мрежа от приемни села в България. В него участие ще вземат село Новаковци, Стоевци, Богатово, Байкал и град Дряново. Проектът се казва „Приеми ме на село“ и има за цел да осъществи идеята за приемственост в традициите и ценностите на българския селски бит.

Млади хора ще прекарат известно време на село, където ще опознаят от близо архаичните занимания, среда и обичаи. 

Тази година участие ще вземат представители от Влашко. Те ще пребивават в село Байкал. Младежите ще се научат да плежат мрежи с които ще участват в риболов. След това ще усвояват традиционни български кулинарни рецепти от риба.

Автор на идеята е е Вероника Йосифова. „Българските села са богатство - богатство от знания, но и богатство на духа. В тях се съхраняват обичаите, традициите и ценностите на нашия народ. Но селата от ден на ден се обезлюдяват все повече и биват заличавани от картата на страната. Младите хора постепенно се отдалечават от своите корени и губят връзка със селото и природата. Наблюдава се тенденция на отдалечаване от традициите и обичаите, които нашият народ има. Родителите на младежите също отиват в селата само на "селски туризъм”, "спа туризъм”, "ски туризъм” и т.н. Селата се превръщат в модерна екзотика, в която постепенно се губи автентичният дух, а традициите и обичаите на нашите баби и дядовци ще останат описани само в учебниците или ще продължат да съществуват в някакъв нов "модерен вариант”. А това, казано в духа на фейсбук, "вече не ми харесва" – споделя тя.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов