Политическите партии и коалиции постигнаха споразумение за състава на РИК

Десислава Йонкова от ГЕРБ - председател на РИК Велико Търново

Представителите на политическите партии и коалиции, имащи право на участие в консултациите за сформиране на РИК, успяха да се споразумеят за състава на Районната избирателна комисия. По време на днешната среща, свикана от инж. Георги Рачев, не се стигна до сериозни дискусии относно ръководните длъжности в РИК.

В началото на дискусията от ГЕРБ поискаха председателското  място в Районната избирателна комисия да бъде заето от юриста Десислава Йонкова. За членове на РИК бяха предложени Красимира Петрова, Николина Митева, Деница Цветанова и Доброслава Керекова.

От „Коалиция за България” също поискаха председателското място, което да бъде заето от юриста Ирена Стасинопулу. За членове бяха предложени Йордан Петров, Николай Илиев, Христо Данев и Спас Спасов.

ДПС представиха искането си секретар на РИК да бъде Людмила Николова-Кернова, а член Цветомира Атанасова. АТАКА от своя страна издигнаха  Милен Павлов за заместник-председател на Районната избирателна комисияКоалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден” поискаха техен член в РИК да бъде Ивета Кабакчиева, а от Реформаторския блок представиха за член Илияна Димова.

След като стана ясно, че „Коалиция за България” и ГЕРБ имат предложение за председателското място инж. Георги Рачев призова политическите партии и коалиции да стигнат до споразумение. Евгени Стоев от ГЕРБ изтъкна като аргумент последната победа на неговата партия от последните избори за Европейски парламент, а колегата му Тодор Тодоров предложи структурата на РИК да остане непроменена от последния вот през май.

Валентин Ламбев от Коалиция за България припомни, че на последните парламентарни избори неговата политическа сила е победила ГЕРБ с над 5000 гласа в областта, но в знак на разбирателство и толерантност са готови да се откажат от председателското място и да получат правото да излъчат секретар на Районната избирателна комисия. Гюнай Далоолу от ДПС подкрепи предложението на „Коалиция за България” за отстъпване на секретарското място и направи предложение Людмила Николаева – Кернова да бъде назначена за зам. председател на РИК. Второто заместник-председателско място бе разпределено за АТАКА, каквото беше и тяхното искане в началото на дискусията.

Инж. Георги Рачев обяви, че местата в РИК са попълнени, всички са се обединили около разпределението наръководните функции в РИК и има постигнато съгласие за състав на Районната избирателна комисия, а именно:

За Председател на РИК – кандидатурата на ПП ГЕРБ

За  секретар на РИК – кандидатурата на Коалиция „Коалиция за България”

За зам. председател – кандидатурата на ПП „ДПС”;

За зам. председател – кандидатурата на ПП „АТАКА”.

Областният управител обяви, че на основание чл. 60, ал. 7 от Изборния кодекс и постигнато съгласие за състав на РИК за Четвърти изборен район – Великотърновски, ще направи предложение пред ЦИК за назначаване на РИК по така постигнатото в днешните консултации съгласие.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов