88,7 милиона лева за Великотърновска област за една година

Велико Търново Лайф

11-08-2014, 15:54

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтират тротоари и поставят пътни знаци във Велико Търново

Областният управител направи отчет за изминалата година

Общините от Великотърновска област са получи над 87,7 милиона лева от държавата за една година. Това каза областния управител инженер Георги Рачев на отчетна пресконференция днес. От юни 2013 до юли 2014 година са били прехвърлени в управление на общините голям брой имоти на държавни ведомства с отпаднала необходимост. Част от тях са бившето военно поделение в Горна Оряховица, 74 постройки в имоти от Министерство на отбраната, както и културния резерват Никополис Ад Иструм на община Велико Търново от Министертство на културата. По отношение на природните бедствия и катаклизми, държавата е отпуснала на общините в областта 2 516 587 лева.

Най-сериозно пострада областта от наводнения на 19 юни. Още на 20 юни започна възстановяването от нанесените щети, като най-значими бяха пораженията на Прохода на Републиката, в участъка около моста на р. Еньовица. Проходът беше затворен веднага на 19 юни, около 20.00 часа. Възстановителните работи приключиха за 26 дни, вместо за първоначално планираните 40 дни, като освен пораженията по мостовете бе възстановена асфалтовата настилка, ликвидирани бяха 5 броя свлачища, поставена - 600 метра мантинела, 30 000 квадратни метра метални мрежи, почистени бяха канавки и банкети, както и беше извършена маркировка на целия участък на територията на Великотърновска област. От гледна точка превантивната дейност по отношение на природните бедствия, Областният управител е издал нарочна Заповед за сформиране на комисия. Тя е направила оглед и е определила участъци от речни легла извън урбанизираната територия на населените места в областта, чиято проводимост е намалена и е необходимо предприемане на дейности, подробно описани в Закона за водите.

Областният управител не пропусна да спомене и нещата, които не успяха да бъдат свършени през визирания период: финализиране на концесията на Международното летище в град Горна Оряховица, изготвяне на проект за цялостна реконструкция на главен път I-5 в участъка на „Присовските завои”. Няколко месеца се оказаха недостатъчни за завършване на одобрените и финансирани от държавата проекти по ПИП „Растеж и развитие на регионите”. Не беше подписан меморандум за побратимяването на област Велико Търново с област Твер, Русия. Незавършените дейности са от стратегическо значение за развитието на област Велико Търново и дейностите по тези мероприятия ще продължат, независимо от политическата ситуация в страната занапред, заяви Рачев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов