Летищен оператор прояви интерес към горнооряховската аерогара

Мисия

12-08-2014, 09:41

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Столичното летище със специална зона за хората с увреждания

Името на фирмата се пази в тайна

За пореден път летището в Горна Оряховица привлече вниманието на инвеститор. Името му все още се пази в тайна, но се говори, че вече са направени няколко огледа на мястото преди месец. По първоначална информация идеята на капиталовложителя била за изпълняване на VIP самолетни услуги, но в последствие той променил мнението си и летището ще бъде извърпшва пътнически и карго полети.

Последният инвеститор, който бе проявил интерес към горноряховското летище бе Даниел Димов, но въпреки изразеното желание на тогавашния министир на транспорта Даниел Папазов, той се отказа.

Летището в Горна е обявено за стратегически транспортен обект от 2009 година и изискванията към бъдещия инвеститор са изключително сериозни. Именно това е и една от основните пречки то да бъде отдадено на концесия.

Преди три години, Министерски съвет откри процедура за концесиониране на аерогарата, с площ от 2115 дка за 25 години. От концесионера обаче се очакваше да има минимум 1 милион евро основен капитал и поне 5 милиона евро балансова стойност на активите. Според експерти, тези изисквания са трудно достижими дори от водещи компании в бранша.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов