8 фирми във Велико Търново осигуряват работа на 3449 души

Парите

13-08-2014, 10:06

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

НАП Велико Търново отчита ръст от данъци върху доходите на физическите лица и при корпоративния данък

Осем са фирмите от Велико Търново, които за първото шестмесечие са  дали работа общо на  3449 души от В.Търново. Пет от тях са в сферата на производството, а по една в търговията, строителството и водопречиствателните услуги. Шест фирми от осемте са в редиците на големите данъкоплатци, като две са добавени преди два месеца. В групата на големите данъкоплатци на България се вливат единствено фирми със сериозен принос към хазната, или са стратегически и структуроопределящи за страната.

  Фирмите-големи данъкоплатци трябва да отговарят и на определени критерии, които периодично се актуализират. Това са фирми,  регистрирани на територията на В.Търново, които обаче се отчитат в ТД „Големи данъкоплатци и осигурители”.

  Останалите две великотърновски фирми имат за предмет на дейност месопреработване и производство на хавлиени стоки. За изминалите шест месеца на 2014 г. първата отчита малко над 1 милион лв. от ДДС вноски, което представлява значителен обем на реализираните продажби. Втората фирма е внесла 117 000 лв. данък върху доходите на физическите лица за почти 300 наети работника.

  За първото шестмесечие НАП В.Търново бележи ръст от 8,73 % от данъци върху доходите на физическите лица и 17,27 % при корпоративния данък. Приходите от здравни осигуровки са се увеличили с 7,7 %, което води и до 8,24% ръст при постъпленията в НЗОК.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов