Изграждат инсталация за сепариране на отпадъци в Габрово

Новините

15-08-2014, 11:32

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изграждат регионално депо за отпадъци в Луковит

Тя ще сортира хартия, стъкло, метал и пластмаса

Нова инсталация за сепариране ще бъде построена на депото за твърди битови отпадъци, изградено по проект на ОП "Околна среда" В Габрово. Строежът и обслужването на съоръжението за срок от 5 години. Договорът на стойност 2 690 766 лева беше подписан от заместник-кмета на Габрово Климент Кунев и кмета на община Трявна Драгомир Николов.

На специално обособена площадка с площ над 2 дка ще бъде построено производствено хале, в което ще бъде монтирана модерна сепарираща инсталация. Дейностите по предварително третиране на отпадъците и изграждането на сепарираща инсталация не са част от проекта за регионалното депо, финансиран с европейски средства. Те са инвестиция на общините Габрово и Трявна и след изтичането на договора с фирмата изпълнител, съоръжението ще остане собственост на двете общини.

Постъпващите отпадъци от жълтия контейнер като хартия, стъкло, метал и пластмаса ще бъдат сортирани на новата сепарираща инсталация. Специално обучен персонал ще разделя отпадъците спрямо техния вид и особености. Годната за рециклиране суровина ще бъде транспортирана към съответните заводи за рециклиране.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)