В НАП Велико Търново се очаква 100% изпълнение на годишния план

Парите

15-08-2014, 14:11

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Събираемостта на данъци бележи ръст

Събираемостта на данъка върху доходите на физическите лица за 2014 г в НАП В.Търново, спрямо 2013 г., е нараснала с почти 9 %. Приходите от корпоративен данък в местната приходна агенция, в сравнение същия период на миналата година, бележат 15 %-ов ръст.

Общите приходи от социални и здравноосигурителни вноски за тази година наближават 49 млн. лв., което е с  8% повече.

Планираните за тази година приходи от ДДС формират почти ¼ от всички очаквани приходи. През 2014 г., във връзка с промяната на законодателството, земеделските производители не внасят ДДС за продажба на зърно, защото то попада в режим на обратно начисляване. Те подават най-вече декларации за възстановяване на данъка. Това се отнася за всички зърноопреработващи браншове - мелници, пивоварни, производители на олио и фуражни комбинати, които са доста на брой във великотърновския регион. Те все още работят  със запаси от 2013 г.и по тази причина изпълнението на ДДС приходите за момента е по-ниско от миналогодишното. Въпреки това, досега в НАП В.Търново са събрани повече от 13 млн.лв от ДДС. С новата зърнена реколта постъпленията ще се увеличават, а  максимален фискален ефект ще  настъпи през зимата на 2014/15 г., когато ще се достигне 100 % изпълнение на плана.

„Данните ми дават увереността да твърдя категорично, че НАП ще събере минимум 100% от планираните за годината приходи, като този резултат не е случаен. В последните 6 месеца създадохме и изпълняваме план за подобряване на събираемостта, в който се наложиха и редица извънредни мерки. Трябва да отбележа, че наши действия по никакъв начин не нарушават партньорското отношение към коректния бизнес и поддържането на безпрецедентно ниски нива на т.нар. задържан ДДС“, каза по повод събираемостта Изпълнителният директор на агенцията Бойко Атанасов.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов