Кметът на София Йорданка Фандъкова посети Велико Търново

Йорданка Фандъкова бе приета в кабинета на Даниел Панов, с когото обсъдиха обмяната на добри практики и работата по общи проекти

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети Велико Търново. Поводът за посещението на градоначалника на Столична община бе празникът на Арбанаси и честванията на 45-годишнината от обявяването на Стражица за град. В Арбанаси Фандъкова заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов посетиха манастира „Света Богородица”, където запалиха свещ за здраве. По-късно Фандъкова проведе работна среща за съвместна работа с Даниел Панов. По думите й, двете общини работят заедно по много въпроси и си партнират. „Аз вярвам, че в условията на финансова и икономическа криза, и с всички предизвикателства на природата, които имаме тази година, ако местните властни не работим заедно и не си партнираме, няма как да се справим. Имаме общи предизвикателства, общи проблеми и всеки от нас търси най-доброто решение. Обмяната на идеи е изключително важна”, каза Фандъкова. Тя подчерта, че последните години Столична община е обменила експерти с Община Велико Търново в няколко сфери. Една от сферите е охраната. Фандъкова подчерта, че Столична община е била първата, която е създавала Общинска полиция, а по-късно и доброволното формирование за реакция при кризи. В тази връзка екип от Столична община е посетил Велико Търново, след което и в Община Велико Търново е било сформирано доброволно формирование. Кметът на София посочи, че Община Велико Търново има много натрупан опит и много добри практики в сферата на туризма, които Столична община може да в заимства.При посещението си във Велико Търново Йорданка Фандъкова се запозна с основни проекти, които се реализират в града, като например ремонта на стадиона, проекта за Старото военно училище, проекта за реновиране на парка на хълма „Света гора” и проекта за крайречната зона. Фандъкова изрази надежда скоро да бъдат извършени плащанията по двете спрени програми „Регионално развитие” и „Околна среда” и да бъдат обявени възможностите за кандидатстване на общините по програми в новия програмен период на Европейския съюз.
Градоначалникът на София каза, че от подготовката на кандидатурите за европейска столица на културата до момента Столична община и Община Велико Търново са много лоялни конкуренти „Въпреки това аз смятам, че в рамките на този проект за европейска столица, дори не можем да говорим за конкуренти, защото няма губещ”, допълни Фандъкова. По думите ѝ, в борбата за приза са четири града, като и четирите града са изключително силни кандидатури. На 4-5 септември е последният етап от съревнованието, като тогава ще бъде обявено кой от тези 4 града печели.

Велико Търново очаква 7,8 млн. лв. от държавата за ремонт и изграждане на улици и тротоари, съобщи кметът Даниел Панов на съвместния брифинг със столичния кмет. Общинската администрация е подготвила проектната документация и се надяваме със следващо постановление на МС да бъдат отпуснати нужните ни средства, коментира градоначалникът. Мащабният проект предвижда реконструкция на главни улици и изграждане на "Твер" и "Асти" в Триъгълника, както и ремонт на всички тротоари по главните улици, които не са обновявани от години.

Даниел Панов обяви още, че скоро се очаква да започне благоустрояването на парк “Света гора”, а така също ремонт на още пет парка и обновяване на пространството около ДКЦ “В. Левски”. През следващата година ще се акцентира върху ремонт на детски градини и подмяна на съоръженията в тях. Чакаме да отворят схемата по Трансгранично сътрудничество, за да внесем проекта за изграждане на крайречна зона, където си партнираме с румънския град Александрия, добави кметът. Той изказа благодарност към столичния си колега Й. Фандъкова, която първа е подпомогнала Велико Търново при юнското наводнение. Столична община ни отпусна две машини за събиране на отпадъци за малките населени места, които и в момента продължаваме да ползваме, посочи Панов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов