Българските занаяти в Странджа обречени за изчезване

Животът

18-08-2014, 17:20

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Държавата трябва да поеме грижата за сектора, смятат представители на занаятчийската камара в Бургас

2024 са регистрираните майстори в Странджа, по данните от Бургаската занаятчийска камара. Обучаващите за миланата година са само 28. Тревожната статистика говори за процес на изчезване на тези дейности в Странджа. Това означава, че дори и тези занаяти, които досега  са били опазени си отиват.
Според д-р Атанас Орачев, който е автор на мащабно изследване за занаятчийството в  Странджа и основните перспективи и рискове пред развитието му, трябва да се възстановят традиционните занаяти като грънчарството и тъкачеството, както и странджанските панаири. Най- важното обаче според Орачев е образованието. 
Изследването е във връзка с реализацията на българо –турския проект “Традиционните занаяти и тяхното адаптиране към икономиката на трансграничните райони“. Той  обединява за обмен на знания, практика и опит занаятчиите от Бургас и Къркларели.
Проектът има за цел да изгради стабилно сътрудничество между българските и турските съсловни организации в сферата на традиционните занаятчийски професии.
Сравнението между степента на развитие на занаятите от двете страни е в полза на турската държава. Както и да го погледнем в България са разпространени традиционните художествени занаяти, няма индустрия, което се оказва проблем според Радослав Господинов, от фондация Европейска интеграция и регионална конкурентноспособност, партньор по проекта. "Изключително необходима е грижата на държавата към сектора занаятчийство“, смята Майя  Стоянова, председател на Регионалната занаятчийска камара. Картината е тревожна и заради драстичната промяна на Закона за занаятите от 2011 г., която буквално ги обрече на изчезване. Законовата рамка поставя ограничения, но все пак майсторите -занаятчии ги има, коментира Стоянова.
Предстои заключенията на екипа по проекта да бъдат публикувани заедно с наръчника за  добри практики на съсловните организации от двете страни на границата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов