България без медицински специалисти след 2020 година

Животът

19-08-2014, 09:45

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекари ще ни консултират по телефона

80% от българските лекарите заминават за чужбина

Данните от анкета сред десетки медици от цялата страна до 40 години показват, че 80% от тях заминават за чужбина. Тя е направена от четири организации - Асоциацията на студентите медици в България, Фондация "Остани", Асоциацията за развитие на медицинската общност и Български лекари за европейски стандарт на специализация.

Ниското заплащане и остарелите условия за работа са сред основните причини, поради които младите лекари искат да напуснат България. Според медиците без промени до 2020 г. страната ни ще остане без специалисти.

Най-предпочитаната дестинация за медиците е Германия. 50% от желаещите да напуснат България се насочват натам и в момента учат езика.

За да останат тук, лекарите настояват за минимална заплата от 2500 лв. и 1500 за специализантите. Това не е невъзможно да се направи, в Полша вече се случи, дават пример медиците.

Освен това те искат повече места за обучение в болниците, трудов договор, докато са специализанти, по-добро преподаване, както и по-добра апаратура и условия за работа.

Лекарите настояват още за адекватен контрол над клиниките, обективни възможности за кариерно развитие, а не това да става на базата на връзки.  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов