25 000 лева за археологическо проучване на 4 обекта на Трапезица

Велико Търново Лайф

19-08-2014, 13:38

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Очаква се това лято Царевец да бъде посетен от над 250 000 души

До момента са проучени едва 12 от общо 92-та декара на Трапезица

Тази година се навършват 135 години от началото на разкопките на Трапезица. Това заяви аргеологът проф. Константин Дочев, ръководител на Филиал Национален исторически институт, на пресконференция във Велико Търново. Той подчерта, че хълма е един от най-загадъчните обекти в България, но за да се разработи и стане годен за посещения от туристи са нужни средства.

Към момента са проучени едва 12 декара от цитаделата, а общата й площ е 92 декара.

До 2011година са се отпускали значителни средства, проучваните обекти са били 6, като на обект са отпускани между 35 000 - 50 000 лева до преди 3 години, след което в рамките на 2 години са отпускани по 10 000 -12 000 лева най-вече във връзка с трасето на лифта, който към момента вече е готов. По думите на археолога, при редовните археологически разкопки не се търси някаква сензация и те не са самоцел.

Тази година създадената Междуведомствена комисия за разпределение на средствата от Министерство на културата е отпуснала за разкопки на Трапезица – 25 000лв. С тези пари ще бъдат проучени 4 обекта. Северната част и по-специално феодалния замък ще изследва аргеолога Константин Тотев. Централната част – верижната сграда ще разработва Мирко Робов. Професор Константин Дочев продължава работа в югозападната част по продължението на крепостната стена, а Деян Робовянов ще се заеме с частта към площада пред Царевец.

Вече са преведени 17 500лв. Останалата част ще бъде изплатена в края на археологическия сезон. „Много лошо се получава точно в края на сезона, ние имаме определен срок – 31 октомври да се отчетем, което означава, че до 15.10 трябва да сме приключили с проучванията”, обясни ареологът. От преведените 70% от субсидията 10% отиват за стопанско-административни разходи, други 10% за временна консервация.

Ръководителят на Филиал Национален исторически институт заяви още, че в момента има 2 свободни места за археолози, които да работят на Трапезица. Кандидатите, проявили желание до днес не били подходящи.

На хълма има денонощна охрана. Пазачите охраняват строго цитаделита, заради опитите на дребни крадци и иманяри да присвоят откритите ценни находки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов