Изображение на Тракийски конник се появи в село Горна Липница

Мисия

20-08-2014, 14:40

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уникални творби на показ в Созопол

Художници от пет страни творят в павликенското село

Уникални творби и визуални инсталации никнат изпод пръстите на участниците в Арт резиденция „Старото училище”, която вече за пета поредна година се провежда в павликенското село Горна Липница. След като в предходни лета артистите твориха, вдъхновени от местни легенди и предания, сега темата на Арт резиденцията е „Звездни ритуали”. Като изходна точка за работа в пленера са ритуалите на тракийските племена, живели от II хил. пр. Хр. по българските земи и по-точно на тракийското племе кробизи. Те са част от голямата племенна общност на гетите, които обитавали северна България – между река Athrys /днешната река Янтра/, долината на река Oescus /днешната река Искър/ и Póntos Eúxeinos /Черно море/ – включително и на територията на с. Горна Липница. Кробизите вярвали, че са деца на Вселената, вярвали в безсмъртието на душата и в нейното хармонично сливане с природата и космоса.

Привлечени от  темата, в село Горна Липница вече пети ден творят артисти от Америка, Мексико, Полша и България, като средната възраст на художниците е 30 години. Арт резиденцията, която е събитието на годината за малкото населено място, се радва на огромна подкрепа от страна на местните хора. Те предоставят плодове, зеленчуци и някои хранителни продукти за издръжката на гостите. Българските участници в пленера са настанени в бившата детска градина, която е превърната в хотел за 8 човека. Чуждестранните творци пък нощуват в две специално отредени за тях къщи, подредени в етно стил.  

Сред уникалните творби, които до дни ще бъдат напълно завършени, е и изображение на Тракийски конник. Това е символ, почитан в множество тракийски светилища от римската епоха. Част от участниците в Арт Резиденцията пък използват карта на тракийските могили в региона, за да създават карти на нови съзвездия. Всички произведения на изкуството, сътворени в рамките на Арт резиденцията, по традиция остават като дарение за селото, обясни кметът на Горна Липница Юлко Палов. Експонатите от предходните пленери вече са обирали възхищението на ценители в софийски и великотърновски галерии.

Официалното закриване на уникалния пленер ще бъде тази неделя в село Горна Липница.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов