Отлив от имотния пазар заради кризата в Украйна

Намаляват руските купувачи на имоти във Великотърновско

От началото на конфликта в Украйна, на имотния пазар във Великотърновска област се наблюдава отлив на руски купувачи, показа проверка на Velikotarnovoutre.bg сред брокерите на недвижими имоти. До преди година основните клиенти на агенциите в старата столица бяха именно руски граждани, които масово купуваха големи селски къщи с дворни места.
В момента обаче руснаците се чувстват несигурни и избягват подобни инвестиции, обясни Светослав Гинчев от най-голямата местна агенция за недвижими имоти. Рестикрициите, които ЕС налага на Русия, както и ответната политика на Кремъл спрямо страните от общността, са насадили чувство на неяснота. Потенциалните руски купувачи предпочитат да не гадаят как ще се развие конфликта, какви събития ще последват и как всичко това ще се отрази върху техния статут и инвестициите им.

Традиционно регионът на Велико Търново обаче е предпочитан от англичани, които и в момента купуват имоти. Това лято масово се търсят стари къщи след ремонт, като предпочитани са селата в близост да големия град, като Самоводене, Беляковец, Присово и Дебелец. Търсят се домове с всички удобства и на цена до 30 000 евро.
Въпреки отлива на руснаците не може да се говори за трус на имотния пазар, категорични са брокерите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов