Студентите по архитектура от Европейска асамблея създали нови социални центрове във Велико Търново

Мисия

22-08-2014, 12:42

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Геодезичен купол е новата атракция във Велико Търново

В рамките на месец творците завършили 9 обекта

Вдъхновени от нашия град, студентите по архитектура създаваха най-различни съоръжения и локализации- с тези думи заместник-кмета Велико Търново Ганчо Карабаджаков закри официално Европейската асамблея по архитектура, която се проведе в рамките на месец в старата столица. По думите му резултата от труда на младите творци се отразява много полезно за града, защото тяхното присъствие показва нов поглед върху градската среда.  Студентите по архитектура успяха да осъществят симбиоза между модерната архитектура и историческия обикт на Велико Търново – допълно още Карабаджаков.

По време на тяхното пребиваване в старата столица бяха направени 9 големи обекта. Използвани бяха 75 кв.м. дървен материал, 20 тона бетон, над 30 тона желязо, над 20 000 крепежни елементи и други.

На едно и също място бе събран огромен заряд на млади хора и се надяване той да остане в града – каза Ниолай Митов, участник в Асамблеята. По думите на младите архитекти най-голямо предизвикателство за тях е било направата на платформите на брега на Янтра, а след това и работата им край галерията „Борис Денев“.

Присъствието на студентите бе безценно в много отношения – заяви Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм в община Велико Търново. Според нея провеждането на симпозиума в града показва, че Велико Търново може да бъде домакин на подобни събития и има нужная капацитет за осъщестяването им. Това е безпоред факт , че старата столица е  достойна да носи титлата „Европейска столица на културата 2019“.

В края на август ще се проведе културни събитие на дървения плаж, дело на младите архитекти.  Там ще бъде прожектиран филм, който в съчетание с природата ще подари на присъстващите кино-релакс. 

Проблемът с опазването на завършените постройки няма как да бъде напълно разрешен, категоричен е заместник-кмета Ганчо Карабаджаков. Невъзможно е да целия град да бъде поставен под видеонаблюдение. Ето защо от общински администрация се надяват, че чрез всички съоръжения, които студентите създадоха ще се повлияе на самосъзнанието на вандалите. 

Пред факултета по изобразително изкуство е представена изложба, запечатала моменти от работата на творбите през архитектурния месец във Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов