Мним ремонт на пътя край Вардим - кражба или техническа грешка?

Животът

23-08-2014, 00:03

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Прокуратурата се сезира, великотърновският губернатор отказва да говори по скандалния случай с фиктивна реконструкция на трасето

Буквално като окопи са дупките по пътя Свищов – Русе, минаващ през свищовското село Вардим. Трасето обаче, по документи, се води ремонтирано, при това два пъти.

 На този парадокс кметицата и местните хора се натъкнаха след писмени молби за ремонт на пътя, изпратени до институциите. Всички във Вардим са потресени и случаят няма да бъде оставен така, заяви специално за Velikotarnovoutre.bg кметът Сенка Добрева. Вчера стана ясно, че по въпроса с мнимия ремонт на пътя се е сезирала и Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Сагата започнала миналия юни, когато положението станало нетърпимо, разказа Сенка Добрева. Тогава кметицата разпратила сигнал, придружен с подписка от местните жители, до областния управител, Областно пътно управление и АПИ – София. Изненадващо, миналия месец енергичната кметица получила едновременно два институционални отговора, според които разбитият път е бил ремонтиран двукратно.

 Г-жа Добрева понечила да изясни недоразумението, настоявайки за среща с областния управител Георги Рачев. Аудиенция така и не била насрочена. Напористата кметица обаче все пак отишла до работното място на губернатора. Повече от час чакала Сенка Добрева пред кабинета на областния управител, преди да й бъде съобщено, че трябва да се обърне към информационния център на АПИ - София.

„Положението е голямо мъчение за цялото село, вече има и напукани къщи. Въпреки, че по документи са извършени цели два ремонта, нито една дупка не е запълнена и до днес, и всички жители на Вардим могат да потвърдят това“, заяви Сенка Добрева.

Ежедневно в отсечката автомобили пукат гуми и аварират, а преди дни кола се забила в оградата на къща край шосето, разказаха местни жители. Трафикът по въпросната проблемна отсечка е много натоварен, оплакват се хората. Десетки ТИР-ове и тежки селскостопански машини ежедневно преминават през Вардим. Те допълнително изронват и без това надупчения път, а местните са подложени на истински терор от моторния рев, заради маневрите, които возилата са принудени да извършват, преодолявайки пътя.

„Някой ни е подвел, или грешката е техническа“, отсекли вчера в разговор с Добрева по телефона от Агенция пътна инфраструктура. В инвестиционната програма на Областно пътно управление-Русе обаче фигурират отпуснати 1.35 млн лв за ремонт на 12 километрова отсечка от пътя Бяла-Ценово до Вардим, открила е кметицата Сенка Добрева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов