Търновска асоциация събра на морето фолклорни състави от цял свят

Велико Търново Лайф

23-08-2014, 15:48

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Уникалният танцов шампионат получи подкрепата на Международната организация за фолклорни изкуства

Великотърновецът Калоян Николов откри четвъртия Световен шампионат по фолклор  „World folk 2014“. Фестът се провежда в комплекса „Свети Влас“, а организатор е Световната асоциация на фолклорните фестивали със седалище във Велико Търново, чийто президент е Николов. Изпълнители от Иран, Индонезия, Хърватска, Грузия, Армения, Турция и Русия приеха поканата на великотърновските организатори.

Официални гости на откриването бяха Цацрал Баатар, директор на организацията „ArtLar House“,  Ижилморун Батбаяр от Монголия, както и Вълко Любенов, doctor honoris causa по фолклор и народни изкуства към Анстедския университет във Великобритания, който е представител на Международната организация за фолклорни изкуства (IOV- UNESCO) за България. Поздравителен адрес до организаторите изпрати Джордж Фрадсън, генерален секретар на IOV- UNESKO . От на авторитетната асоциация Калоян Николов получи специален Диплом за сътрудничество.

Концертната програма се открои с изключителното представяне на 30 български и чуждестранни фолклорни групи и индивидуални изпълнители. Възторжената публика аплодира силно изпълнението на Състава за автентичен фолклор „Калушари“  от  врачанското село Хърлец. С възхищение бяха приети и кукерските игри на групата от с. Отец Паисиево, общ. Калояново, чиито маски достигат височина от 6 метра. Силно  участие отбелязаха и двата състава от Джакарта, Индонезия, които представиха традиционна музика и танци от различни региони на родината си; Детският  танцов състав „Данк“ от Москва, Русия; над 50- членния Тамбурашки оркестър от Дуго село, Хърватия; музикантите и танцьорите от Университета в Макасар, Индонезия. Специално за изявата на иранската вокално-инструментална група пристигна културният аташе на Посолството на Иран в България – г-н Мохамед Али Киани. Шампионатът ще продължи до 31 август,като в него ще се включат повече от 90 фолклорни колектива с над 2000 изпълнители от десетки държави от целия свят. В програмата на шампионата са включени съпътстващи събития като: дефиле на участниците, което се организира на 28 август в Обзор, ретроспективна фотоизложба „Световно фолклорно наследство“, която представя моменти и лица от предходни шампионати, работни срещи и др.. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов