Финансовата криза се намали разликата в заплащането на мъжете и жените

Животът

24-08-2014, 10:19

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Средната работна заплата във Великотърновска област - 661 лева

Заетостта сред нежния пол е скочила с 60 000 души между 2011 и 2013 г.

Икономическата криза дала тласък на равноправието между половете. Това показва изследване на  Eurofound, според което кризата намалила разликата в заплащането на мъжете и жените. 

Според експертите тежките години за ЕС са дали тласък на високо платените специалисти. Това от своя страна било в голяма полза за квалифицираните представителки на нежния пол.

Експертите отбелязват, че най-засегнатите сектори от кризата за производството и строителството, като там възнагражденията са на средно ниво. Това според специалистите е отворило повече място на пазара на труда за жените и е довело до изравняването на заплащането им с това на силния пол.

За разлика от двата сектора професиите, които се смятат за женски, са претърпели подем. Това е довело до по-доброто заплащане за нежния пол в здравната и образователната сфера например.

Данните показват, че от средата на 2011 г. до средата на 2013 г. заетостта сред нежния пол е скочила с 60 000 души, докато при мъжката част тя е спаднала до 1,4 млн. души в рамките на ЕС. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)