Ден на водата честваха за първи път в Шемшево

Мисия

24-08-2014, 09:42

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Депутат и общински съветници уважиха селския празник

Точно една година в центъра на великотърновското село Шемшево бистра вода струи от нова чешма, която е гордост за местните. В събота жителите на селото се събраха на мегдана, за да отбележат годишнината от откриването й. Вече всяко лято на 23 август в Шемшево ще честват Ден на водата, решиха спонтанно хората.

Някога на мястото на новата, имало стара чешма, чийто извор обаче пресъхнал преди повече от 15 години. А какво е село без чешма в центъра, питат жителите на Шемшево. Да върне живителната течност край мегдана било едно от обещанията, които кметът Кирил Ангелски дал пред съселяните си по време на предизборни срещи. След като бил избран, Ангелски се заел да изпълнява обещаното.

Община Велико Търново, бизнесменът Йордан Пенчев и местната организация на ГЕРБ подкрепили проекта на инициативния кмет. С общи усилия и с над 8 000 лева била съградена нова чешма. За да блика през трите чучура, водата преминава по тръби с дължина 2651 метра, обясни Кирил Ангелски. Отвеждането й не било лесно, но радостта на хората няма цена.

На празника, по покана на кмета Кирил Ангелски, пристигнаха депутатът от 41 и 42 Народно събрание Евгени Стоев, председателят на Общинския съвет в старата столица Николай Ашиков, както и съветниците Деян Хаджийски, проф. Михаил Харалампиев, Александър Нанков, Тодор Тодоров. „Случили сте на кмет, защото откакто г-н Ангелски е избран, селото видимо се развива“, коментира пред насъбралите се депутатът Евгени Стоев. Освен с чешма, през последните 3 години Шемшево се сдоби с нова детска площадка и дори с футболен стадион, ремонтирани бяха дупките по няколко улици. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)