Общините плащат издръжки вместо безхаберни татковци

Животът

26-08-2014, 08:02

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Баща на три деца зад решетките, не плащал издръжка

Най-много чужди борчове в областта покрива кметството във Велико Търново

83 деца на разделени родители от Област Велико Търново получават месечни издръжки от държавата чрез общински администрации, вместо от бащите си, показа проверка на Velikotarnovoutre.bg. Най-много чужди борчове покрива община Велико Търново. Кметството в Полски Тръмбеш пък в момента изплаща 12 месечни детски издръжки, а от горнооряховската администрация всеки месец превеждат пари на четири деца, вместо бащите им.

По закон, държавата поема задълженията и превежда на съответната община пари за месечна детска издръжка, ако родителят престане да плаща, а съдия-изпълнителите не успеят да открият имущество, което да обезпечи дължимите суми.

Заради зачестилата преди време практика родители да мамят системата, в момента общините изплащат най-много по 60 лева месечно, без значение каква издръжка е определил съдът.

До това се стигна след като масово при раздяла, семейни двойки спекулираха с възможността държавата да плаща вместо родител. Със съдебно споразумение, двойката определя висока сума, която безимотният по документи баща просто няма как да плаща.

По тази схема, по-рано общините превеждаха на десетки майки, предимно от ромски произход, суми от порядъка на 150 лева всеки месец.

Порочната практика бе пресечена от правителството на ГЕРБ с влезлите в сила нов Семеен кодекс и Наредба, припомниха от държавното съдебно изпълнение във Велико Търново. С промените бе въведен таванът от 60 лева и изискването 2 пъти годишно да се правят пълни справки за имотното състояние на „добрите татковци”. Така за първото полугодие на 2014 от държавното съдебно изпълнение в старата столица са изходирани 4300 съобщения до данъчни служби, банки и други институции, съобщиха от там за Velikotarnovoutre.bg.

Ако се установи, че някое от задължените лица се е сдобило с имот, автомобил, банкова сметка, трудови доходи или други източници на средства, държавата ще престане да издържа детето му вместо него.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)