Едва 30% от първокурсниците имат заложби за специалността, която следват

Животът

27-08-2014, 13:04

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Oнлайн търговия с дипломи за основно, средно и висше образование

Преподавателите настояват за качествени, а не за голямо количество студенти

Проблемът с необразованите млади хора стартира в средното училище, заяви доцент Венета Христова , преподавател в Стопанския факултет на Великотърновския университет . Тя представи доклад на тема“ „Средно образование-висше образование, проблемни зони“ на  Третия областен форум „Хората – нашия капител“.

Ясно очертана е разликата между стратегия  „Европа 2020“ и реалната ситуация, обясни доцент Христова. Цел за България е намаляване на равнището на ранното прекратяване на обучение в училище под  10%. Към момента обаче процента на напусналите преждевременото средните учебни заведения е 12%.

Тя е категорична, че качеството на средното образование в България е по-ниско в сравнение с на останалите европейски страни. В подкрепа на твърдението си, тя сподели пример от личната си практика. Нейн студент предал доклад написан на латиница, вместо на кирилица и дори използвал 4-ки и 6-ки за „ч“ и „ш“.  Доцент Христова допълва още , че още в първи курс явно си проличава дали студентите ще успеят да усвоят материала и дали ще се реализират в съответната област. Тревожен е факта, че според нея едва 30% от тях имат заложби за това, което следват.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов