Незрящата Криси от Велико Търново ще пее под патронажа на омбудсмана

Орхан Мурад и десетки музиканти с увреждания участват във фестивал на фондация "Сила за живот"

10-годишната незряща певица Криси, която е гордост за великотърновци, ще радва публиката в Поморие. Тази вечер там започва Деветият фестивал за хора с физически увреждания, който всяко лято организира великотърновската фондация „Сила за живот”.

Тази година уникалната прояви се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България Константин Пенчев, а съоратнизатор е община Поморие. Галавечерта на фестивала е на 31 август, когато ще бъдат наградени най-талантливите участници  в категориите за фолклорни и поп изпълнения.

Освен ангелския глас на 10-годишната Кристияна Кирова от Велико Търново, публиката ще слуша Орхан Мурад, победителката в „България търси талант” Богдана Петрова, Робърт Абрашев, „Тайфата на Ники” от Македония и десетки други талантливи музиканти с увреждания.

Целта на Музикалния фестивал на хора с физически увреждания е да открива даровити певци, танцьори, инструменталисти, рецитатори и талантливи деца в неравностойно положение от цялата страна, и да помага за тяхната интеграция в обществото. Събитието е форма за преодоляване на социалната изолация на хората в неравностойно положение и постигане на трайното им включване и приобщаване към съвременните културни ценности, чрез изразните средства на изкуството. Организаторите на събитието целят нарастване на социалния капитал на обществото чрез интеграция и реинтеграция на хората с увреждания, повишаване на обществената им значимост и тяхното самочувствие.

Талантливата малка Криси, която е една от звездите на фестивала, е лице на кампанията за изграждане на Творчески център за хора с увреждания, който ще бъде изграден във Велико Търново



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов