Английски студенти се учат да шият гайтани

Животът

30-08-2014, 19:13

Снимка:

"Етъра"

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Етъра край Габрово показват нашенска сватба

"Етъра" става учебно място за тях до 6 септември

 

Студенти от великобритания се учат да плетат кукли от шума и да шият гайтани. За девета година АЕК "Етър"-Габрово е домакин на чуждестранни студенти, участващи в програма "Леонардо" на ЕС за усвояване на традиционни умения и техники и прилагането им в съвременното изкуство.

Две седмици етърски майстори ще ги обучават в традиционните домашни занятия: тъкане на колани, изработване на изделия от беленица /царевична шума/, боядисване с растителни багрила, шиене на гайтан.

От 23 август до 6 септември студентите се включват и в културните инициативи на музея, като фолклорния фестивал "Сватбата-единство и многообразие". В рамките на двата фестивални дни, те имаха възможност да разучават традиционни български хора, да изработват сватбени герданчета, както и да замесват и украсяват сватбени обредни хлябове.

За трета поредна година, по инициатива на английските студенти, те ще подкрепят благотворителната кампания на АЕК "Етър" за събиране на средства в помощ на болно дете. По време на Международния панаир на народните занаяти в Етъра, гостите на комплекса ще могат да си закупят изработените от тях изделия, събраните средства ще допълнят сумата за лечението на малката Никол от Габрово.

В края на обучението си студентите ще получат сертификат от Етъра за старанието си да усвоят уменията на българските възрожденски майстори. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)