Студенти положиха военна клетва в НВУ "Васил Левски"

Животът

31-08-2014, 13:12

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Курсантите от Морското се заклеха пред бойните знамена

Митрополит Григорий поздрави и даде напътствия на курсантите

41 студенти от 8 висши училища в страната завършиха двуседмичен курс „Начална военна подготовка” във факултет „Общовойскови” на НВУ „Васил Левски”, предаде regnews.net. Курсът се провежда за пръв път в подобен формат и целта му бе обучаемите да получат основни знания и умения по военно дело. Програмата на курса е разработена в НВУ „Васил Левски” и включва занятия по строева, физическа, тактическа, военно-инженерна и огнева подготовка, по ядрена, химическа и биологична защита, по спасително-евакуационни дейности, оказване на първа медицинска помощ, действия при актове, извършвани от терористични, екстремистки и престъпни групи. 

Занятията бяха водени от преподаватели от НВУ „Васил Левски”, а тези по физическа и строева подготовка - и от курсанти пети курс. Обучението завърши с изпити, с които курсистите се справиха на много добро ниво. 
Те бяха настанени  в НВУ, бяха облечени в камуфлажна униформа и носеха полеви обувки. Курсистите спазваха всички мероприятия за деня, които се спазват и от курсантите във Военния университет. 
Записването в курса е на доброволен принцип и обучаемите, включени в него, са изключително мотивирани да се справят с динамиката на курса и специфичните условия, при които са поставени. При извършено анкетно проучване споделят мнение за полезността на курса и приложимостта на получените знания не само във военна обстановка, а и в ежедневието. Изразяват желание да се включат в следващите курсове по специална подготовка, които ще бъдат проведени през лятото на 2015 г., и споделят, че ще препоръчат на колегите си да участват в подобни курсове в бъдеще.
Курсистите положиха военна клетва на Ритуалния плац на НВУ „Васил Левски”. Те бяха поздравени от началника на Университета бригаден генерал Тодор Дочев и полковник Иван Георгиев от дирекция „Управление на човешките ресурси” на Министерството на отбраната, който им каза: „Гордея се с вашите постижения по време на изпитите. Бъдете тясната връзка между армията и българския народ, бъдете нашите посланици и приятели.”. Великотърновският митрополит Григорий благослови курсистите и им даде напътствия с думите: „Носете това, което сте научили в тези осем университети, от където идете, навсякъде другаде, където ще отидете. Похвалете това, което сте направили, за да имате повече и повече последователи, за да има защитници на воинския дух и на вярата”.
Началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев награди първенеца на курса Георги Зарков с грамота и книга  „За честта и славата на България. Българските бойни знамена”. Курсистите получиха удостоверение за завършен курс „Начална военна подготовка”.
Такива курсове се провеждат и във Факултетите в Шумен и Долна Митрополия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов