Балканджии спасяват извор с лековита вода

Животът

31-08-2014, 17:25

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Научи къде в България има лечебна вода!

Местните чакали 7 години да получат финансиране за отводнително съоръжение

Жителите на балканския курорт Вонеща вода, който е на 30 км от Велико Търново, са запретнали ръкави да спасят извор с лековита вода, предаде вестник "Труд". След като 7 г. така и не се получили пари от институциите за отводнително съоръжение, което да опази минералната течност чиста, хората от селото се принудили да го направят със собствени сили и средства. “Организирахме бригада и прокопахме специален канал. Тези дни ще доставим тръби, ще ги положим и това ще предпази извора да бъде заливан от реката. Наложи се да викаме неволята и да съхраним качествата на природното богатство, защото от него зависи балнеолечебната и туристическата дейност в района”, обясни кметът на Вонеща вода Янко Първанов.

Водата е полезна както за бани, така и за пиене, според местните. Съществува обаче сериозен проблем при обилен дъжд.

Когато нивото на близката река Белица се повиши, водите ѝ се смесват с тези от минералния извор. Така лековитата вода се замърсява с бактерии. За да се предотврати това, трябва да се прокара тръба за заустването на каптажа. Години наред отлежава специално изготвен проект. Той предвижда по протежението на реката да бъде прокарана 200-метрова тръба от PVC, обвита с кожух от бетон.

“За реализирането му са нужни около 80 000 лв., но липсва финансиране. От общинската хазна на старата столица през последната година бяха вложени едва 8000 лв. за покрив над извора и беседка”, каза Първанов.

Лековитата течност, която блика в планинското селце, е студена, с температура 13 градуса. Изворът, който захранва възстановената балнеолечебница, е с дебит 4 литра в секунда. Специалистите препоръчват водата да не престоява, а да се използва незабавно, защото така е най-лековита.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов