От ГЕРБ предвиждат сериозни реформи в сектор „Сигурност“

България се отдалечава от европейския път и губи доверие, престъпността расте, категоричен е Цветан Цветанов

Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” да бъде извадена от ДАНС, където я премести кабинетът „Орешарски“ и да се върне в МВР, предвиждат от ГЕРБ. В четвъртък партията ще представи целия пакет промени, които предлага в сектор „Сигурност“. Това стана ясно на пресконференция във Велико Търново, по време на която Цветан Цветанов обяви листата с кандидат депутати за региона.

От ДАНС ще се извади и службата, отговаряща за СРС-тата и ще се пренасочи към Държавна агенция “Технически операции” при Министерския съвет. Главният секретар на МВР пък отново да се назначава от президента, предвиждат още реформите на ГЕРБ. „Искаме да върнем балансиращата роля на президента“, обясни зам.-председателят на най-голямата партия у  нас. Конкурсното начало при подбор на кадри, което беше премахнато при правителството „Орешарски“ с промени в Закона за МВР, ще бъде върнато, каза  още Цветанов

Има тревожно увеличение на битовата и организираната престъпност, обяви той. „България се отдалечава от европейския път, който в мандата си ГЕРБ очерта“, категоричен бе той и заяви, че България е загубила доверието. Нито вътрешният министър Цветлин Йовчев, нито главният секретар на МВР са били канени на форуми на партньорски служби в Европа, припомни Цветанов. За разлика от тях, преди няколко месеца той бе удостоен с орден от испанската полиция, неотдавна бе докладчик в европейска конференция по сигурността, а преди дни бе част от престижен международен форум в Латвия.  

Въпреки критиките към предходните управляващи, Цветанов заяви, че реваншизмът е затворена страница и всички кадрови назначения ще се правят на професионална основа.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов