Три месеца след смъртта на Паоло, разследването за катастрофата не е приключило

Семейството не може да се съвземе, майката няма сили да присъства на делото

Навършват се 3 месеца от нелепата смърт на 4-годишния Паоло. Трагедията, отнела живота му стана на 2 юни.

Тогава малко след 19 часа 45-годишният Георги Сапунджиев навлезе с джипа си в забранена за кола зона на ул. “Цар Симеон Велики” в Стара Загора и уби на място момченцето.

Сестричката му близначка Анжела и съседско дете, с което били излезли на разходка, се разминаха като по чудо.

Разследването на катастрофата ще завърши до 15-20 дни, след което делото ще бъде предадено на наблюдаващия прокурор Румен Арабаджиков, припомня „24 часа”. Ако той няма забележки, ще напише обвинителен акт и ще го внесе в съда. Веднъж 2-месечният срок за разследване бе удължен с още 2 месеца, за да бъдат направени допълнителни експертизи, поискани от адвокатите на семейството на детето.

Надявам се да няма ново удължаване”, каза говорителят на окръжната прокуратура Нейка Тенева. Така най-реалният срок за старт на делото е в късна есен.

“Нямам сили, не искам пак да видя този човек и вероятно няма да отидем на делото”, казва пред изданието майката на Паоло Красимира Иванова. Тя не иска пак да се връща към кошмара, нито да се изправи лице в лице с шофьора на джипа.

Със сестричката на Паоло още работи психолог. Майката все още е в болнични и не се е върнала на работа.

Юристи очакват големият дебат да се води около това дали мястото, на което загина Паоло, е пешеходна зона по смисъла на закона, или не. Това било от значение за тежестта на извършеното престъпление.

“ Става въпрос за непредпазливо деяние”, е позицията на адвоката на Сапунджиев - Георги Георгиев.

Главната улица на Стара Загора. “Цар Симеон Велики” между “Хаджи Димитър Асенов” и “Патриарх Евтимий” е пешеходна зона. Според общинари тя е определена за такава още преди 1989 г., когато било спряно движението на градския транспорт и на автомобилите по нея.

До смъртта на Паоло например влизането на автомобили в този участък бе забранено само със забранителни знаци. Срещу такъв знак навлязъл и Сапунджиев при маневрата си да завие в обратна посока до училище “Васил Левски”.

Но пътни полицаи обясняват, че при определени условия тези знаци може да се нарушават - ако шофьорът има адресна регистрация на тази улица, ако зарежда магазини, ако е автомобил със специален режим на движение.

След трагедията полицията препоръча и общинският съвет гласува по-строги забрани, сред които и тази да се зареждат магазини и кафенета през тази зона през цялото денонощие. За първи път бяха поставени и 9 нови пътни знака - “задължителен път само за пешеходци”. Ще монтираме и камери на всички кръстовища по нея”, уверява зам.-кметът Йордан Николов.

Мястото край училище “Васил Левски”, откъдето Георги Сапунджиев навлезе с джипа си по ул. “Цар Симеон Велики” въпреки забранителния знак, веднага бе преградено с бетонни саксии.

“Защо не го направиха по-рано? Зная, че месец преди смъртта на сина ми в общината е внесена подписка от родители, чиито деца учат във “Васил Левски”, но тя била отхвърлена”, казва бащата на Паоло Иван Иванов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов