Боженци празнува 50 годишен юбилей с концерт

Царевград Търнов

02-09-2014, 19:30

Снимка:

АИР Боженци

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Сигнал" с концерт в Летния театър

На 6-ти септември от 12.30 часа на мегдана в Боженци фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ ще изнесе концерт

На 6-ти септември от 12.30 часа на мегдана в село Боженци фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ ще изнесe празничен концерт. Тази година освен Съединението на Княжество България с Източна Румелия, АИР „Боженци“ ще отбележи и 50 годишния си юбилей.

По този случай след концерта от 13.30 часа в градинката пред Новото школо ще бъде открита Изложба “50 години Архитектурно – исторически резерват Боженци”. Официалното честване на 50-годишния юбилей ще бъде на 21-ви септември.
Село Боженци се посещава от хиляди хора, ценители на стойностите неща, през всички сезони. Тук могат да се разгледат две музейни къщи от 18 и първата половина на 19 век с оригинални предмети от този период. Експозицията „В историята остават лудите глави и щедрите дарители” представя историята на Боженци с богат снимков материал, предмети на бита и лукса – част от битието на божанкалии, родословия на видни боженски фамилии, подарили (както е било прието да се казва тогава „оставили за спомен”) училища, църкви и къщи, а чрез участие в политическия и културния живот на България – и добро име. Музейни обекти са и менгемe за восък с оригинален механизъм от началото на 19 век, ножарска работилница, постоянна изложба - базар на тъкани, килийно училище, зала, в която се редуват изложби според сезона и календарните празници – сурвакници, мартеници, великденска обредност, картини, фотоси. 


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов