Удължават срока за набиране на средства за стария мост в Дебелец

Мисия

04-09-2014, 07:08

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва кампания „Да възстановим стария мост в Дебелец“

Необходими са около 5 000лева за ремонт на мостта

Срокът за събиране на дарения за възстановяване на стария мост в Дебелец е удължен до 15 септември. В средата на месеца приключва кампанията и събраните пари ще бъдат преброени от комисия, която ще обяви публично какъв е размера на сумата. Необходими са около 5 000 лева за реконструкцията на моста. Дебелчани ще възстановят каменния мост със собствен труд.

Събирането на средствата започна на празника на града. Той премина под мотото „Да възстановим стария мост – символ на нашия град“. На 2 август на площада беше поставена дарителница, в която всеки можеше да пусне сума, с която да участва в благородната кампания. Инициативата за възстановяването на каменния мост подеха кметството, сдружение „Гражданска инициатива за Дебелец 2002“ и народно читалище „Сългасие“. 

Мостът е построен преди повече от 300 години и е свързан с много легенди.   Устоял на няколко големи наводнения и земетресения.

Водната стихия на 19 юни обаче се оказа разрушителна за него. Каменните перила и настилката му претърпяха огромни поражения. На практика по моста не може да се премине. Това създава сериозни неудобства за дебелчани, тъй като каменото архитектурно съоръжение е най-прекия път към обработваемите земи на местните.

 

Местните се надяват, че с общи усилия скоро ремонта на стария мост ще е факт.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов