Църквата в село Мийковци се нуждае от спешен ремонт

Животът

04-09-2014, 09:21

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Удължават срока за набиране на средства за стария мост в Дебелец

Възстановяването на покрива е от ключово значение за съхраняването на ценните стенописи

Църквата в село Мийковци, изградена от майстор Никола Генчов през далечната 1895 година с дарения, има спешна нужда от ремонт. Покривът на светата обител е прокапал, а дограмата също трябва да бъде подменена. От обилните валежи част от стенописите са увредени.

Община Елена и кметскто наместничество в с. Мийковци, със съдействието на църковното настоятелство към храм „Архангел Михаил”, започнаха дарителска кампания. Вчера бяха поставени 5 кутии на различни места в село – училището на Вили Чушкова, къща за гости,  магазин, пощата и Туристическия център в Елена. Събраната сума е 1784 лева.

Скоро ще започне и втория етап от дарителската акция.Организаторите се надяват, че в инициативата ще се включат още хора за да може преди началото на зимата да бъдат приключени ремонтните дейности в храма. Възстановяването на покрива и подмяната на дограмата е от ключово значение за съхраняването на стенописите. Зографисването им е дело на Христо Петров от София и Атанас Велев от Велико Търново. Богоугодното дело завършват през 1935 г



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)