Празнично приветствие на кмета на Горна Оряховица по повод 6 септември

Новините

06-09-2014, 08:35

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

"Съединението прави силата"

Уважаеми съграждани,

Днес се навършват 129 години от Съединението на България!

Това е първото значително политическо събитие след Освобождението, което определя нов етап в самостоятелно ни държавно съществуване и развитие. Седем години след края на Руско-турската война българският народ прави решителна и успешна крачка по пътя към своето национално освобождение и обединение. Не бива да забравяме и горнооряховската следа в това велико дело. Защото в навечерието на Съединението войниците, водени от майор Данаил Николаев, се заклеват в светия си дълг под знамето, развято за пръв път от горнооряховските въстаници през бунтовната 1876 г.

С акта на Съединението на двете български държави - Княжество България и Източна Румелия, народът поема в ръцете си съдбините на Отечеството. От тогава насетне, в своя дълъг и труден самостоятелен път, България научава много политически уроци, но този, който не бива да забравя, е, че държавниците през онова време са били на висотата на своя народ. Някои от тях са имали различни убеждения, но неоспоримото им достойнство е било в това, че са пренебрегнали личните си вражди и разногласия в името на важната национална цел - Съединението на разпокъсаната ни страна, за да може България впоследствие да работи за привличане на сънародниците ни, останали извън нейните граници.

Богатството на една държава, на едно населено място дори - са хората. Колкото повече българи имат възможност и избират да живеят в пределите му, толкова по-силни ще бъдем - икономически и духовно. Най-добрият начин да почетем Съединението на България е да положим повече усилия, за да сме единни пред изпитанията на нашето време. Нека го направим в името на един по-добър, по-достоен живот за нас и нашите деца!

Честит празник! Съединението прави силата!

инж. Добромир Добрев
Кмет на Община Горна Оряховица



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов