Деца учат занаяти на Царевец

Велико Търново Лайф

07-09-2014, 13:18

Снимка:

организатори

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хотелите под Царевец с 1 млн. лв. печалба в средата на лятото

Лятното училище по занаяти продължава до 14 септември

 

Деца и младежи учат тайните на средновековните и възрожденски занаяти в ателиета на открито на крепостта Царевец. В импровизираните работилници, които са разположени и на Самоводската чаршия, малките сръчковци, преминали през обучението на финала получават специално свидетелство за чирак от майстора, при който са работили.

Инициативата за училището по занаяти е на Община Велико Търново и на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Тя ще продължи още няколкодни до 14 септември.  Целта й е да провокира интерес към български занаяти сред младите хора, да ги приобщи към духа на културните традиции и към визуалните изкуства.

Заниманията, са на открито на площадката над Пирамидата на Независимостта на Царевец, и са всеки ден от 9,30 до 13,00 ч. Те са по иконопис, калиграфия, производство на хартия и сапун и се водят от Клуб „Традиция“.

На Самоводската чаршия в понеделник и вторник от  12,00 до 14,00 ч.  може да се учи дърворезба, а от 13,00 до 15,00 ч. – грънчарство. В сряда и четвъртък от 10,00 до 12,00 ч. са часовете по рисуване, а от 12,00 до 14,00 ч. се чиркува в тъкачницата. В петък и събота от 12,00 до 14,00 ч. отворена за деца е бижутерийницата, а събота и неделя отново ще има дърворезба от 9,00 до 10,30 ч.

Обучението на децата ще бъде безплатно. Желаещите да се включат в Лятното училище по занаяти трябва предварително да се запишат в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търнво. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов