Великотърновци протестираха пред "Майка България" срещу добива на газ

Организаторите на протеста обаче твърдят, че в блок Вранино ще се използва изключително опасен метод – въглищно възпламеняване /въглищна газификация/.

Около 30 великотърновци се събраха на протест пред паметника "Майка България" срещу проучвания и добив на шистов и въглищен газ в Добруджа. Организацията на протеста течеше от няколко дни във Фейсбук.

Причина за недоволството е решението от 26 август на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова за съгласуване на проекта на американската компания "Парк Плейс Енерджи" за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на блок "1-11 Вранино". С документа се съгласува работен проект за тази година и цялостен проект за периода 2014 -2019 година. В решението се уточнява, че блок "1-11 Вранино" е с размер 397.42 кв. км. 

Организаторите на протеста обаче твърдят, че в блок Вранино ще се използва изключително опасен метод – въглищно възпламеняване /въглищна газификация/.Според тях ако не се спре този пагубен договор Добруджа от плодородна почва ще се превърне в пустиня. Дори и да не се стигнело до добив самото проучване ще навреди безмилостно на почвата и водите в Северна България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов