Младежите от сдружението “С вяра в доброто“ осъществиха поредната благородна кауза

Младежите платиха сметки за ток на стойност 700 лева на жена страдаща от множествена склероза

Днес „Достойните българи“ от Сдружението „С вяра в доброто“ платиха сметките за ток на жена страдаща от множествена склероза. Сумата бе около 700 лева за фактури от Енерго Про от 12.02 до 14.07.2014година. Това не е първия път в който младежите се притичат на помощ на тази жена. Председателят на сдружението Лъчезар Любенов разказа за Velikotarnovoutre.bg историята й, която трогнала доброволците.

Още преди регистрацията на благотворителната организарация в съда, на една от сбирките на сружението пристигнала възрастна жена със зов за помощ. Тя разказала на добродетелите за жена, страдаща от множествена склероза, която се налага да се премести в апартамент в краен квартал на Горна Оряховица. Младежите решили да се заемат със случая и организирали транспорта й. Когато пристигнали в жилището, с ужас уставновили, че липсат мебели. „Болната жена трябваше да спи в инвалидната количка или на дъска на пода. Отправихме веднага апел в групата ни, че набираме мебели за болна млада жена. За пореден път се убедихме колко добри хора има. За часове младо семейство от Долна Оряховица докараха до Горна спалня,която ние монтирахме до късно през ноща за да има къде да легне жената“- разказва Лъчезар Любенов. Малко по малко успели да обзаведат дома й. От дарители жената получила хладилник  и дори радиатор, с които да се отоплява зимата.

Състоянието на жената е тежко. Тя е в напреднала фаза на болестта и единствените части от тялото, които може да движи са ръцете. Трудно можела да се грижи сама за себе си. В същия период друга жена останала без дом и потърсила помощ от сдружението. Така се родила идеята двете да заживеят заедно, като останалата без жилище да обгрижва болната жена.

След известно време страдащата от множествена склероза влязла в болница. Лекарите й направили лумбална пункция, в резултат на която състоянието й се усложнило. Не можела да става от леглото. И така няколко месеца в безпомощност, жената прекарвала дните и нощите легнала.

„Преди дни намерих писмо до мен, в него младата болна жена ни моли за спално бельо и хавлиени кърпи, понеже всичкото й налично спално бельо е захабено и изпокъсано от употреба вече.“-споделя председателят на сдружението. Написаното на ръка писмо силно трогнало „достойните българи“. Така съвместно с инициативата за събиране на ученически пособия те организирали кампания за спално бельо. Отзовали се няколко дами от железничарския град, които дарили чаршафи и кърпи. Но това не бил единствения проблем за двете жени. Цяла пролет и лято те живеели без ток. Лъчезар Любенов обясни, че вероятно дарените електроуреди, са навъртели големи сметки за електричество. Сумите, били непосилни за двете жени. Така младежите от добротворческата организация подели инициативата за събиране на пари за да платят натрупаните задължение към енергоразпределителното дружество. Млад мъж дарил 400 лв, а останалите пари горноряхочаните набавили като издирили роднини на жената. Част от сумата младежите събрали сами. Така със съдействието на съпричастни хора, електроподаването в дома на двете жени,утре ще бъде възстановено.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов