Световна среща на общностни културни центрове във Велико Търново

В събитието ще участват 50 страни от 5 континента

Първата Световна среща на общностни културни центрове и техните мрежи ще се проведе във старата столица между 24 и 27 септември. Срещата се организира от Международния съвет на самодейните средища и с подкрепата на Община Велико Търново. Очаква се участие да вземат около 50 страни от 5 континента.  Събитието ще премине под мотото „Творчество и благоденствие за всички: да променим бъдещето!“ . Темата е насочена към ролята на изкуството и творчеството за устойчиво развитие на общността и на нарастващото търсене на политики, включително културни, подкрепящо това, което самите хората характеризират като тяхно благосъстояние и местно културно наследство, традиции и бъдещ потенциал. Събитието има за цел да допренесе с нови подходи, проекти и програми, които засилват ролята на мрежите и общностните културни центрове  за укрепване на социално благополучие чрез ключова интерграция между опазването на нематериално културно наследство и съвременно изкуство и творчество. Сред говорителите са заместник-министъра на културата на Бразилия, директорът на английската мрежа от изкуства за социално благосъстояние, директорът на европейската обсерватория по културни политика, както и директорите на континентални мрежи от общностни културни мрежи от Латинска Америка, Азия, Африка и Европа.

Събитието ще включва интерактивна поредица от работни групи , насочени към изработване на стратегии за дългосрочно сътрудничество, водени от световно известни експерти в областта на културните политики и проекти. Ще се състояния няколко работилници : колективно приготвяне на хляб и изкуство с методите „Театър на трохите“ и „Кухненска музика“, иновативна работилница с рисуване и мултимедийна прожекция, водена от белгийски творци.

Първата Световната среща цели да събере експертиот Африка, Азия- Тихия океан, Европа, Латинска Америка и Северна Америка, като всяка страна участник може да изпрати двама или повече   представители на Министерства на културата, неправителствени организации, асоциации или мрежи от културни центрове в общността.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов