Първи "Селски МОЛ" в Габрово

Животът

11-09-2014, 10:28

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пенсионер отгледа домати с формата на гумени патета!

Продават зеленчуци, отгледани в селския двор или малката ферма

Селски базар "Забравени традиции, живи вкусове" ще се проведена 12 септември в  петък от 16 ч. в градинката до бившия Текстилен техникум.

Инициативата е на народни читалища от община Габрово - НЧ "Христо Ботев - 2008" с. Гарван, НЧ "Св.Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011" кв. Падало, НЧ "Христо Смирненски -1949" кв. Русевци и НЧ "Извор -1907" с. Съботковци. Организаторите казват, че на на място ще могат да се видят плодовете на нашия край и труда на неговите хора в миналото и сега. Селският базар  ще предложи на хората, които са се запътили към големите търговски вериги малко от сладките плодове и зеленчуци, отгледани в селския двор или малката ферма, да им дадем възможност да опитат от онова, което местните хора са имали на своята трапеза в миналото, пък и сега, да се докоснат отново до старите предмети от бита служили десетилетия. Защото са живи истинските вкусове на българската традиция!

Желанието на инициаторите е тази инициатива да бъде общо дело и да се превърне в традиция, която да допринесе за създаването на ефективно партньорство между читалищата и местните общности, да предложи на града нова форма на културен продукт, който се създава на село, да подкрепи и популяризира нови, алтернативни методи и читалищни дейности, освен широко популярната художествена самодейност и библиотечна дейност. Целта на събитието е също така да рекламира читалищата в малките населени места и техния принос за социалния и културен живот в малките общности, да затвърди връзките между читалищните общности и местните производители, и популяризира уникалните продукти, изделия и услуги, произвеждани в населените места.Важна част от инициативата е популяризирането на местните практики за био земеделие и екологично селско стопанство, представянето на уникални и оригинални културни ценности в това число  храни и продукти от местно значение, съхранявани от населението и читалищата в общината.

 „Желаем  пазарните дни отново да се превърнат в празник за хората!“, споделят доброволците, ангажирани с подготовката, които вярват, че базарът ще се превърне в традиция, тъй като ще извади на показ големите богатства на малкото село.

Инициативата се реализира в рамките на Културни маршрути "Локация център"2014, благодарение на ентусиазма и всеотдайността на самодейците от читалищата организатори, подкрепена от Slow food Gabrovo, Пазари АД Габрово и Семе българско и Мрежа Хлебни къщи (Обществен Клуб Фурна, гр. Габрово), с медийната подкрепа на Реклама агенция "Елмазови

В програмата са включени и още:
18:00 ч.  "Игрите на баба и дядо" - водещ Сдружение "Мечти и Отбори България"
18:30 ч.Театрална постановка "В село Долно съседино" представя НЧ "Христо Ботев -1894" с. Гостилица
19:30 ч. Изпълнение на формация "Фолклорен Дух" НЧ "Хр. Смирненски - 1949" кв. Русевци



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов