54% разкриваемост на престъпленията във Великотърновска област

Крими

12-09-2014, 08:05

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Засилено полицейско присъствие около училищата до 30 октомври

Броят на домовите кражби намалява

От началото на 2014 година на територията на ОДМВР – В. Търново са регистрирани общо 2075 престъпления, от тях разкрити са 1123, което прави 54,12% разкриваемост. Битовата престъпност съставлява 80 % от всички регистрирани на територията на областта престъпления. Основен проблем за областната дирекция са измамите. За изминалите 8 месеца са регистрирани 16 такива престъпления, от които 6 са разкрити. В тази връзка ВПД директорът на областната дирекция апелира за съдействие от страна и на средствата за масово осведомяване за провеждане на превантивна кампания.
Най-болезнени са цялото общество остават домовите кражби, каза началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” Христо Христов. През периода са регистрирани 212 домови кражби, като за същия период на миналата година броят им е бил 295. Процентът на разкриваемост за тази година е 48,12%. Леко увеличение се наблюдава при кражбите от магазини. Броят им тази година е 132, което е с 20 повече в сравнение с отчетения период на миналата година. За това пък разкриваемостта бележи увеличение, разкритите са 89 срещу 65 за миналата година. Регистрирани са 64 кражби на автомобили, от тях разкрити са 16. Грабежите са 18, разкрити 10.
По линия на незаконното отглеждане и разпространение на наркотични вещества по-обособени области с преобладаващи от този вид престъпления са Свищов, В. Търново, Г. Оряховица, в последно време и Стражица. За периода са иззети 5,5 кг. марихуана, 181 бр. растения канабис, 313,7 гр. амфетамин и хероин 2 гр.
По линия на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” се забелязва почти двойно намаляване на щетите от регистрираните икономически престъпления. За периода те възлизат на 164 530 лв., като за същия период на миналата година са били 323 260 лв. Основни приоритети в работата на служителите от сектора са противодействието на контрабандата с акцизни стоки и престъпления свързани с данъчното законодателство, каза зам. началника на сектора Калоян Костадинов. Той обясни, че през периода са иззети общо 840 000 къса цигари, 2 493 кг. нарязан  тютюн и 1 446 литра алкохол. Предотвратените щети за държавата възлизат на 375 000 лв.
Г-н Николов поясни още, че в ОДМВР – В. Търново са организирани комплекс от оперативни мероприятия за получаване на изпреварваща информация по отношение на лица, за които има информация за участие и подготвяне на престъпления против политическите права на гражданите. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов