Пожарникари демонстрираха спасителна операция пред малчугани от детски градини

Царевград Търнов

12-09-2014, 15:20

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Седмицата за пожарната безопасност в областта

Десетките деца имаха възможността да се запознаят с противопожарната техника

Всяка година българските пожарникари от цялата страна отбелязват професионалния си празник - 14 септември, тържествено и с разнообразни инициативи.

Регионалната служба по пожарна безопасност и защита на населението във Велико Търново са инициирали редица мероприятия през настоящата седмица на пожарната безопасност. В рамките на инициативата днес се проведе демонстрация на пожарна техника пред деца от детските градини в града, предаде sever.bg. Бяха отиграни спасителна операция с катастрофирал автомобил и гасене на пожар. Демонстрацията се проведе в района на ДКС "Васил Левски". Пътно-транспортните произшествия са по-честите случаи, на които огнеборците се отзовават и се налага да спасяват затиснати в автомобила хора.За професията пожарникар разказва инж. Николай Русев, началник група "Пожарогасене и спасителна дейност", който има повече от 30-годишен стаж: "Трябва да имаш чувство как да действаш при пожар и практиката е важна. Не можеш да отидеш и да полееш с вода един пожар, трябва да го угасиш, а за целта трябва да стигнеш до огъня. Ако не спреш разпространението му, ще нанесе големи щети. Тактика има на гасенето, а тя се учи и придобива с времето. Разбира се, че трябва смелост за тази професия и най-вече бързина и ловкост." 

Инж. Русев сподели, че пожарната служба във Велико Търново вече разполага с изцяло нови автомобили, закупени по европейски програми. 

Той разказа, че в Европа се разчита много на доброволните отряди. Повечето доброволци обикновено са директори, банкери. За тях, да облекат пожарната униформа, да се качат в пожарния автомобил и да отидат да спасяват човешки животи е престиж. Докато у нас не е съвсем така. Има доброволен отряд, сформиран към Община Велико Търново, който може да бъде свикан при нужда. Но това са хора, които имат друга работа, а отсъствието им често е недопустимо. Десетките малчугани, дошли на демонстрацията, имаха възможността да се запознаят с противопожарната техника, с която работят търновските пожарникари. Децата се възползваха от възможността да се заснемат за спомен с бестрашните мъже и да изпробват тежките им каски.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов