Стрелецът от Лясковец и майка му съдят България в Евросъда в Страсбург

Мотивът за жалбата: животът им бил застрашен при операцията на командосите

Дело срещу България завеждат в Евросъда в Страсбург стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка, предаде вестник "24 часа" . Жалбата им беше подадена днес от пловдивската асоциация за европейска интеграция и права на човека. Според шефа й адвокат Михаил Екимджиев при щурма на баретите са били нарушени член 2 и 3 от Европейската конвенция, касаещи правото на живот и забраната за нечовешко и унизително третиране на личността.

"Операцията на спецподразделенията на МВР е била "силовашка" и неадекватно подготвена. По тази причина е убит командос, други трима негови колеги са ранени, а Петков и майка му са можели да загубят живота си", коментира пред "24 часа" адвокат Екимджиев. Той посочи, че още през 2012 г. е имало данни за агресивно поведение от страна на 53-годишния мъж и за притежаваното от него оръжие, чието разрешително е изтекло. Същата година полицията е планирала акция срещу Петков, но тогавашният главен секретар на МВР Калин Георгиев я е отменил заради съществуващ висок риск.

"Защо след това в продължение на 2 г. не е направено нищо? Не са иззети пушките на Петко Петков, нито пък е извършен опит той да бъде неутрализиран и изведен от дома си по много по-щадящ и безопасен начин", пита правистът. По думите му МВР се е задействало едва след сигнали на директора на местното училище и на деца, че Петков заплашва с оръжие. На 12 март т.г е образувано досъдебно производство срещу него, а два дни по-късно е атакуван от спецподразделения. 42-годишният командос Емил Шарков беше прострелян смъртоносно от окупиралия се в апартамента си стрелец.

"Баталната сцена в Лясковец можеше да бъде избегната, ако в дългия период преди нея компетентните органи бяха разработили стратегия за обезвреждането на на Петков", смята адвокат Екимджиев.

Наскоро се разбра, че убиецът на баретата не страда от психично заболяване и може да носи наказателна отговорност. Разследването на инцидента върви към приключване.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)