Отговор на инж. Георги Рачев до кмета на Вардим

Новините

13-09-2014, 17:29

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметицата на Вардим с открито писмо до бившия областен управител

"Оставям развитието по казуса в ръцете на правораздавателните органи"-заявява бившия областен управител

До кмета на с. Вардим

Твърдо вярвам, че подобни разговори се провеждат прозрачно, лично и „очи в очи", не през страниците на вестниците. Въпреки това, не мога да не отговоря на изпратеното чрез медиите до мен „отворено писмо". Заставам открито пред Вас, пред опонентите си, пред жителите на област Велико Търново, както винаги досега, само за да представя реалните факти. 

Като областен управител, както и в цялата ми кариера до момента, съм отстоявал принципа, че хората са равни. Така е било и през тези 14 месеца, през които съм действал активно за развитието и облагородяването на всяко населено място от област Велико Търново. Работих добре и по един и същи начин с всички кметове, без значение от партийната им принадлежност или от това дали са управници на малки, големи общини, села или кметски наместници.

Личният контакт и познаването в детайли на проблемите в областта са били водеща сила в моята работа, но и сега остават мое неоспоримо предимство. За това свидетелства фактът, че като областен управител за първи път реших, че трябва опознаването и представянето на екипа и моите заместници пред общинските власти да стане не в областната администрация, а на място. Аз и моят експертен екип направихме срещи и в десетте общински администрации на територията на област Велико Търново.

Втората такава среща се проведе в Свищов, където присъстваха кметът на общината, председателят на общинския съвет, всички кметове на населени места и кметски наместници. Там бяха поставени значимите за общината въпроси, не малка част от които макар и за краткия си мандат - ние успяхме да решим. Твърдя, че най-голям брой срещи с общинска администрация от областта съм провел именно със Свищов. Също така при възникнал въпрос или проблем, вратата ми винаги е била отворена не само за представители на общинската администрация, но и за всеки гражданин.

Поставените проблеми на проведените срещи, които попадат в компетенциите на областния управител, бяха разгледани от наша страна. Останалите, които засягат дейността и правомощията на други институции, бяха изпратени с писмо до отговорните власти, за да получат те точен и своевременен отговор.

И щом споменавам точност, тук следва да посоча два важни факта:

Както на проведената в четвъртък пресконференция относно ефективните решения в областта на инфраструктурата и транспорта, които предлага „БСП лява България", недвусмислено заявих - ние ще продължим да работим за това пътят Никопол-Свищов-Вардим за гр. Русе да бъде ремонтиран през 2015 г. по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", чрез осигуряване на държавни средства през Агенция „Пътна инфраструктура". Ако тази ефективна програма на правителството на Пламен Орешарски продължи, като народни представители - ние ще настояваме посоченият път да бъде включен в нейния план още за следващата година.

Тук е мястото да кажа, че Междуведомственият съвет към Министерски съвет, който беше създаден във връзка с реализацията на Публичната инвестиционна програма, е органът, който е ангажиран с мониторинга и прави подбор на всички проекти, с които общините и държавата участват. Именно той утвърждава проектите, които да бъдат финансирани.

Понеже искам да бъда коректен към читателите на тази публикация, бих искал да спомена, че в разговора при проведената помежду ни среща, обсъдихме и още един изключително важен, бих казал - животозастрашаващ проблем, който стоеше пред с. Вардим. Става дума за изграждането на дигата при р. Дунав - въпрос, който повече от 10 години не бе решен. След констатираното заплашително навлизане на реката в близост до къщите на жителите на с. Вардим, по моя инициатива казусът бе разгледан в Комисията по бедствия и бе изпратено становище до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за финансирането на обекта. С активната работа в сътрудничество с народните представители в 42-то Народно събрание от коалицията с участието на БСП, след едва два месеца обектът получи финасиране в размер на 960 000 лв. Считам, че не всяко населено място в областта, които са общо 335 на брой, е получило такава голяма сума от държавния бюджет и е разрешило дотолкова болезнен въпрос. 

В своето „отворено писмо" Вие задавате въпроси, за които е редно да уточня, че трябва да отнесете към ръководствата на други институции, тъй като отговорите им попадат в техните  правомощия и компетентност. Кореспонденцията, разменяна между община Свищов и Агенция „Пътна инфраструктура", и в частност с Областно пътно управление, не преминава през областния управител. В настоящия момент тече прокурорска проверка в АПИ. Оставям развитието по казуса в ръцете на правораздавателните органи. Управлението на републиканските пътища, съгласно Закона за пътищата, се извършва от Агенция „Пътна инфраструктура" и нейните регионални подразделения. Областният управител, в качеството му на едноличен орган на държавната власт, няма законоустановени ангажименти по изграждането и поддръжката на пътни участъци.

Утвърждавайки принципа за прозрачност и откритост, пълната информация по дейността на областния управител, извършена през изминалата година, е публикувана на интернет страницата на Област Велико Търново.  

инж. Георги Рачев 
Кандидат за народен представител от коалиция „БСП лява България" в 4 МИР Велико Търново
Бивш областен управител на област Велико Търново



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов