Габрово остава без коли на 22 септември

Велико Търново Лайф

17-09-2014, 16:31

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Само Габрово от цяла Европа, включен в проекта „Пилотни градове“

На 19 септември служителите на общината ще изберат велосипеда или ходенето пеша до работното място

За осми пореден път община Габрово ще бъде на картата на Европейската седмица на мобилността с апел „В града без моята кола!“, съобщиха дне от общината. Кампанията се организира ежегодно от 2002 година насам и кулминацията й тази година е на 22 септември. Нейната цел е акцентиране на вниманието на гражданите върху алтернативите на автомобила и окуражаване на европейските местни власти за въвеждане и популяризиране на мерки за устойчив транспорт.

На 19 септември служителите на Община Габрово ще дадат своя пример като изберат велосипеда или ходенето пеша за свой път до работното място, с което призовават всички жители на града да дадат почивка на своите автомобили в празничния за България 22 септември. Да направим крачка към едно по-зелено Габрово и дадем своя зелен отпечатък в рамките на европейската седмица на мобилността! А ако пътуването ви с автомобил е неизбежно, споделете го и поканете своите съседи, познати или колеги!

Пословичната габровска спестовност ще бъде утвърдена с икономия от разхода за гориво и ден по-малко амортизация за вашето превозно средство. Градът ни поне за ден ще стане малко по-тих без грохота на автомобилните двигатели, изминатият пеша път ще бъде дар за сърдечния ви тонус, а и със сигурност ще срещнете поне едно приятелско „Добър ден“, което да внесе усмивка в деня ви, обясняват от общината.

През 2014  г. Европейската седмица на мобилността протича под мотото „Нашите улици, нашият избор“. Кампанията е  фокусирана върху  търсене на адекватни решения относно инфраструктура за колоездене и пешеходство, намаляване на трафика, подобряване достъпа до транспорт и повишаване осведомеността относно устойчивото поведение на пътуване.

Своето участие са заявили близо 2000 града от 42 държави, които ще напомнят на своите жители за нуждата от съпричастност в грижата за околната среда и значението на щадящо природата решение при избора ни на средство за транспорт.

Седмицата за насърчаване на европейската мобилност е отворена и към неправителствените организации. Повече информация за мащаба, добрите практики и  събитията в рамките на кампанията може да откриете на официалната страница: 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов