Фестивал на сливата в Троян

Животът

18-09-2014, 08:07

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивал на лимеца във Велико Търново

Официалното откриване ще бъде утре

"Български фестивал на сливата" ще се проведе в  Троян от 19 до 22 септември.

Местата на провеждане на форума остават непроменени – централният градски площад и изложбените зали на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – с. Орешак.

В петък, 19 септември е планирано атрактивно и запомнящо се официално откриване, което да нажежи фестивалния дух за следващите дни като зареди гостите с много емоция и настроение.

В серия музикални и танцови спектакли гостуващи и местни самодейни състави ще представят пъстротата на българското фолклорно изкуство през следващите няколко дни.

В два поредни дни - събота и неделя гражданите и гостите на града ще имат възможност не само да наблюдават дестилиране на ракия, изваряване на сливов мармалад и приготвяне на характерното за района сватбарско жито, но и да дегустират приготвените на място продукти, съобщават организаторите.

През втората фестивална вечер фолклорът ще отстъпи, за да даде път на младото поколение – акцентът ще бъде поставен върху поп, рок и хип–хоп изпълнения, в които и младежката публика ще може да открие нещо за себе си.

На свой щанд ще се представят специалистите от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян, които ще представят специално селектирани био- храни и напитки. Ще бъде предложено огромно разнообразие от растителни, млечни и местни продукти, голяма част, от които могат да бъдат опитани единствено в региона.

Отново всички желаещи ще могат да опитат сливово меню в заведенията от "Сливовата лига’’, в което традиционните сливови ястия и напитки ще бъдат представени по нов и много оригинален начин.

Не са забравени и конкурсите на сливова тематика – сили отново ще премерят най–сръчните готвачи, най–добрите производители на ракия, магазините и учреждения с най–красиво аранжирани витрини.

Едно от дългоочакваните събития в богатата програма на фестивала е ,,Улицата на занаятите’’, която по традиция ще бъде разположена на пешеходната алея до централния площад. Тук майстори занаятчии ще изложат своите произведения, свързани със сливовата култура и с традиционните български занаяти. Почитателите на ръчно изработените бижута и сувенири ще открият красиви накити, рисувано стъкло и коприна, керамични изделия, тъкани и плетива, изделия от дърво, сладкарски изкушения от сливи и др. като успоредно с това наблюдават и уникални демонстрации на изработката на сувенирите.

Всеки ден ще се провеждат арт ателиета по керамика, рисуване и дърворезба. В Музея на занаятите ще се любувате на откритата изложба за сливата и направената възстановка на ракиджийница.

На 20 септември ,,Винпром – Троян’’ АД ще се включи в Българския фестивал на сливата като организира "Ден на отворените бутилки". И тази година от фирмата няма да изневерят на традицията и ще отворят вратите и бутилките си специално за всички посетители на фестивала. Освен дегустацията на подбрани видове ракии, гостите ще могат да научат и интересни факти за производството на прословутата троянска сливова.

Пищно и многоцветно ревю на традиционни носии по главната улица на града, ще подготви представянето на запомнящ се спектакъл през третата фестивална вечер. Това е и голямата изненада и комплимент за публиката, които подготвят организаторите.

В  понеделник – 22 септември ще бъдат наградени победителите от конкурсите.

За пръв път в селата от общината се организира предфестивална програма в седмицата преди началото на фестивала, на която с песни и танци местните хора ще подготвят участието си в Български фестивал на сливата и конкурсите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов