Показват иновации в цифровото опазване на културното наследство

Мисия

18-09-2014, 10:46

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

600 деца учиха занаяти на Царевец

Форум под егидата на ЮНЕСКО за цифрово опазване на културно наследство

От 18 до 21 септември във Велико Търново ще се проведе Четвъртата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство” – DiPP2014, съобщиха от Туристическия информационен център "Царевград Търново" . Форумът се организира от Института по математика и информатика към БАН с партньорството на община Велико Търново, Регионалния исторически музей, НРБ „П.Р.Славейков“ и ВТУ и е под егидата на ЮНЕСКО.
На конференцията ще бъдат представени иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на цифровизацията, документирането, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство. Основната тема ще е осигуряването на отворен достъп до цифровизирано национално културно и научно наследство и продължаване на цифрово съхранение и опазване. Ще бъдат демонстрирани технологии и прототипи на цифрови хранилища и архиви, виртуални музеи и цифрови библиотеки.
С доклади във форума ще участват над 40 водещи специалисти от Франция, САЩ, Италия, Швейцария,Гърция, Чехия, Тайланд и България.
В рамките на конференцията ще се проведе Есенна школа "Развитие и насърчаване на отворения достъп до научни изследвания и резултати". В нея ще се обучат млади и опитни изследователи, мениджъри, регионални академични и изследователски организации в интегрирането на отворен достъп - отворени данни и открита науки и повсевместното й споделяне, разпространение и промотиране.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов