Уникално светлинно лазерно шоу във Велико Търново за Деня на Независимостта

Велико Търново Лайф

18-09-2014, 12:58

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Очаква се в старата столица да пристигнат служебният премиер, военният и културният министър

Празничната програма във Велико Търново, по повод Деня на Независимостта, ще започне на 20 септември, заяви Нелина Църова, директор на дирекция "Култура и туризъм".  В събота ще се проведе "Нощта на Самоводската чаршия", традиционно събитие за големия национален празник. Ще бъде поставена специална инсталация, която ще покрива цялата улица и ще създаде уникална атмосфера. Там ще бъдат раздадени свидетелствата на завършилите Лятното училище по занаяти.  Същият ден пред факултета по изобразително изкуство ще бъде представена изложба по повод 130 години от гибелта на цар Самуил.

На 21 септември точно в 16:00 часа започват две мероприятия: гала концерта на лауреатите от конкурса "Щуротека" и Осмият международен фестивал на военните оркестри.

На 22 септември в 07:30 часа Митрополит Григорий ще отслужи Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”. Точно в 09:00 негово високо просвещенство ще извърши водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Военният ритуал за издигане Националното знаме на Република България ще започне в 10:30 часа. Следват официални слова, празничен благослов отново от Високопреосвещенство Великотърновски Митрополит Григорий на крепостта Царевец. В 11:00 часа ще бъдат поднасене на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, а в 11:30 – пред на паметника „Майка България”.

В 12:00 часа пред сградата на Община Велико Търново започва шоу-спектакъл на участниците в Международния фестивал на военните оркестри. Народната певица Славка Калчева ще изнесе концерт на сцената в центъра на града, а по-късно ще вземе участие в голямата търновско хоро. То ще започне в 18:00 часа. Тази година ще бъдат обособени 5 танцови пункта: пред сградата на Общината, паметника на обесените, пространството пред хотел "Болярски" , площад Велчова завера и хотел "Лъки". Към хорото ще се присъедини певицата Славка Калчева, която ще преминава между танцуващите в файтон.

В 19:00 часа всички присъстващи ще станат свидетели на  изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна рота на  НВУ „Васил Левски” на площад „Цар Иван Асен І”

Празникът няма да премине без тържествена заря-проверка. Небето над Царевец ще бъде осветено от красиви фойерверки в 19:30 часа

Голямата изнанада тази година е  лазерен шоу спектакъл на крепостта Царевец.  В 20:10 зрителите ще могат да се насладят на невиждани до този момент светлинни ефекти в рамките на 5-6 минути. Авторът,  британецът Анди Фокнър, отдавна мечтаел да направи лазерно шоу на крепостта Царевец. Когато разбрал, че в подножието и ще се отбележи Деня на Независимостта решил да се обърне към общината с идеята си за партньорство по реализацията й. По-голямата част от спектакъла се дарява на общината. По думите на Нелина Църова, разликата между 3D шоуто и предстоящото е в това, че в понеделник светлините ефекти, ще бъдат синхронизирани с музиката и ще се осъществяват във въздуха. Програмата ще приключи в 20:15 часа с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов