Инж. Детелина Борисова, кмет на Община Стражица: Г-н Рачев, не си приписвайте чужди успехи!

Бившият областен управител е или в заблуда, или съзнателно подвежда хората, като цитира неверни цифри и информации

С възмущение прочетох в местни медии твърдения на социалиста Георги Рачев, кандидат за депутат, които е направил пред жители на община Стражица. Опитал се е да направи внушения и да дезинформира хората, че по време на едногодишната му дейност като областен управител на област Велико Търново заедно с леви депутати бил привлякъл в Община Стражица 7,6 млн лева по различните програми.

Цифра, която е невярна и подвежда моите съграждани!

За да бъда коректна и обективна, тъй като съм избрана с листата на ПП ГЕРБ, а ние в ГЕРБ държим на обективността, фактологията и честната игра, по-долу ще цитирам точно кои обекти са финансирани по времето на едногодишния мандат на Георги Рачев като областен управител. Става дума за ремонт на няколко улици в гр. Стражица: ул. „Ком", "Ивайло", "Кокиче", "Варна", "Теменуга", "Хан Крум", "Бенковска", "Волга", "Рила", "Отец Паисий", " Искър", "Васил Левски", Осогово". За финансирането им кандидатствахме по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, бяхме одобрени и получихме средства в размер на 1 740 855,60 лева. Тези средства са влезли в община Стражица, благодарение на моя енергичен и компетентен екип! По никакъв начин ние сме разбрали да е имало съдействие от страна на Георги Рачев.

Другият обект е „Укрепване на мост на улица „Ал. Стамболийски ", с. Сушица към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. По този проект, след нашето настояване, вероятно сме получили положително становище от Областния управител, който по задължение присъства в Междуведомствената комисия на областно ниво. Към онзи момент бе факт лошото състояние на моста и привличането на средствата е заслуга на инициативността, проявена от екипа на общинска администрация. Осигурени бяха 320 437,53 лв.

 

Както е видно от изтъкнатите примери, става въпрос за ДВА ПРОЕКТА  за около 2 млн. лева, но в никакъв случай за други обекти и за 7,6 млн лева, както твърди Георги Рачев. Проектът за канализация в Кесарево по ПРСР, за който също е ставало дума по време на негови предизборни срещи, е отдавна защитен и финансирането се движи според правилата и регламентите на Програмата за селските райони, като ние сме в непрекъсната връзка с управляващия орган- ДФ „Земеделие”. Твърдо заявявам, че г-н Рачев няма никакъв принос и при този проект.

Г-н Рачев или е в заблуда и очевидно не познава механизмите, които действат при усвояване на средствата от европейски донори- оперативните програми и земеделската програма на ЕС, или съзнателно подвежда гласоподавателите с цел личен пиар и пропагандна реклама!

 

Г-н Рачев,  в Община Стражица в момента ПОВЕЧЕ ОТ 100 ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТА СА В ПРОЦЕС НА ОЦЕНКА, ОДОБРЕНИ, В РЕАЛИЗАЦИЯ ИЛИ ВЕЧЕ НАПЪЛНО РЕАЛИЗИРАНИ, КАТО СТОЙНОСТТА ИМ НАДХВЪРЛЯ 25 МЛН. ЛЕВА.

Общината е бенефециент  по тези програми, тоест получател, потребител. Тя разполага с административен капацитет да разпише проектите качествено, което е оценено от управляващите органи по тези програми и съответно е одобрено финансиране за тяхното изпълнение.

Категорично искам да заявя, че не съм получила споменаваното съдействие за одобрението и стартирането на нито един друг проект от тези, които е спечелила Община Стражица!

Всеки един проект е бил разписан в резултат на задълбочен анализ от нуждите и потребностите на града или населеното място, съобразен с Общинския план за развитие на Стражица и с още редица фактори като – възможностите на бюджета, в случай за изисквано съфинансиране, възможностите на инвестиционната програма и пр.

Бих ви помолила да водите коректна кампания, като привеждате каквито пожелаете примери от вашия трудов и професионален опит, вкл. и като областен управител, но без да си приписвате чужди успехи.

Така ще бъдете по-убедителен пред избирателите си!

 Детелина Борисова, 

Кмет на Община Стражица

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов